web developer圍爐區[2]

545 回覆
5 Like 4 Dislike
Angular 出現係因為angluarJS係垃圾
Angular係一個抄React同mix backend code style既怪胎
我寫過既野絕對複雜過你可以想像
如果揀Angular, 呢個Project注定走向失敗
咁多負皮
唔應該學Java+春?
師兄認為好似angular咁搞到frontend寫到似backend噉係唔撚掂?
事實係
因為冇必要,冇好處,簡單複雜化
只有果D 化石級java engineer先會覺得好
因為呢班人脫節
見唔少呢d自以為事既化石engineer
間接搞到frontend over-engineering
加少少ui 要改n 個file
重寫好過
寫個簡單UI都分幾層, 笑撚死人咩
唔掛得D 過JAVA撚寫咁多垃圾出嚟
點解咁講
你自己有冇用過先? 如果你有用過都唔覺得佢係垃圾, 我好懷疑你技術去到乜野level
1. stackoverflow 投票入面佢差唔多包尾, 不解釋
https://insights.stackoverflow.com/survey/2020#technology-programming-scripting-and-markup-languages
2. Google出, 當日因為呢個名氣好多人中伏去試, 最後都放棄
3. Language本身極似JAVA mix JS, 人唔似人, 鬼唔似鬼, 寫落又極verbose, 世襲晒JAVA既缺點又展現唔到dynamic typed優點, 寫落非常之唔efficient. Flutter揀左dart真係最大既錯誤
(仲有大量缺點, 自己上網睇或者認真build D野出嚟, 同其他language compare下)
不如你講下,對比其他lang dart 有咩好
我同樓上二位巴打係唔係生活係唔同世界
做開幾間公司UIUX一向有班人搞所以我唔清楚大家講改n個file係咩玩法
斷估大家都唔會用n個file做一個page 嘅UIUX 呱
定係我未見識過

可能我react經驗只有年半唔夠多
redux呢樣野係堅係幾好用
但一去到多人用就好複雜
(世界好簡單聯合國好複雜)
同一個page想改d野都要睇幾個redux page關係
最慘就係redux又多又散到一個點
同一個位可以影響唔同action update多個redux
有d神級寫法會redux影響redux

幾個redux又可以同時比緊多個spa用緊
連改都改到做到懷疑人生
睇番自己打呢埋野搞到我想轉工唔再寫web
因為你唔識寫react
乜都掉晒去redux
建議你睇下documentation
用hook, context, 或component composition去做,唔好下下用redux
因為你做緊個project垃圾
只可以話你以前d 公司太依賴redux
咩都放晒落global state

同埋一版應該得一兩個componet係駁redux

有d presentational component 剩係得UI 同用props, 唔駛駁state / redux

見你話一版要睇幾個redux page(我當component啦) 就知有問題
唔敢奢望做到一兩個componet係駁redux
把埋舊code盡量減少使用redux都痛苦
慢慢將啲code轉番正常好痛若好燒腦
尤其唔影響其他spa情況下慢慢轉
想問MEVN stack, 如果想做個簡簡單單既排隊系統點搞
初步構思係Redis儲session, 另外係express度起條queue check下佢個session係排隊中/ 排完隊
未排隊就redirect佢去cdn d static page度, Ajax set interval問返server自己排第幾之類。。。
nestjs好撚正 想隻js app scalable用佢唔會死
不過唔覺香港會有公司用 肯用express已經唔錯
其實nest感覺好似spring,但我唔明點解唔直接用spring?
我同樓上二位巴打係唔係生活係唔同世界
做開幾間公司UIUX一向有班人搞所以我唔清楚大家講改n個file係咩玩法
斷估大家都唔會用n個file做一個page 嘅UIUX 呱
定係我未見識過

可能我react經驗只有年半唔夠多
redux呢樣野係堅係幾好用
但一去到多人用就好複雜
(世界好簡單聯合國好複雜)
同一個page想改d野都要睇幾個redux page關係
最慘就係redux又多又散到一個點
同一個位可以影響唔同action update多個redux
有d神級寫法會redux影響redux

幾個redux又可以同時比緊多個spa用緊
連改都改到做到懷疑人生
睇番自己打呢埋野搞到我想轉工唔再寫web

其實潮流興monorepo就係為左解釋multiple site share component 問題
正式黎講NestJS係抄足Angular
然後你就可以同時Frontend+backend都寫Angular
好處當然係唔洗學Java, 前後都用Typescript
如果個Project主要stakeholder唔係自己team
咁畫prototype係為左可以提前紙上傾, 降低之後改既Cost
不過要花2星期就太多了, 通常畫wireframe

不過如果細公司, 可能策略上花多D時間整靚D個設計打動個客都唔出奇
巴打有冇見識過印秦混合物
係唔係叫核災難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞