web developer圍爐區[2]

545 回覆
5 Like 4 Dislike
推返上黎
@mitchaa
@mitchaa
呢個po 係咪收左皮?
似係
想加入討論 樓主會唔會重新開過個
lm
下年grad

Udemy學左React node express mongodb

黎緊summer準備學啲advance小小

準備入行 電子degree 想知依家市道如何

見某個谷話fg web dev叫到25k
當然唔少人fg做到25k
但點解要用25k請你而唔係請一個三大cs做過相關經驗internship嘅人?

依家即刻開始準備定幾個見得人嘅project做portfolio
自學入行第一份工預咗會俾人壓價
唔好做爛市嘅前題下唔需要太重視第一份工嘅人工
我覺得17k+就去得 邊返邊繼續搵工
返完一年攞完經驗就同其他人冇分別 到時先有本錢叫高啲
推返上黎先
冇background最緊要係儲portfolio。
clone啲出名website,或者上YouTube睇下有咩projects for beginners。
抄個design,自己implement。千奇唔好跟住YouTube做當做咗。
有咩唔識自己google,真係搵唔到再睇條片學返。
html css js react係基本,但冇學完嘅一日,邊做邊學啦。
做咗幾個frontend project之後就可以開始搵工。
先搵份垃圾港資agency,人工低啲都唔緊要,最緊要入咗行先。依類公司最啱入行,狗屎垃圾都請。
如果你冇目標或者安於現狀,依到就可以停。
如果唔係你最多做兩個月即走,唔好晒時間。
依兩個月辛苦少少,收工學多一樣backend framework同database,
一樣跟返上面邊做project邊學。
最尾整一個project應用所有學過嘅嘢。
真係做到晒上述 + project有質素,基本上你都可以收到唔少大公司interview機會,有冇offer就靠自己。
明白!! 多謝師兄耐心解答thank you so much
fg公價打7~8折我覺得都good to go la
入咗行攞咗經驗先
之後跟返我上面做
儘快跳返出黎攞返d正常人工
thx樓主
react新手想問個問題
如果想寫個規模大啲既網 (有唔版面show唔同功能)
咁係應該用 react router?
定係應該寫幾個網出嚟再用redirect/iframe形式咁飛嚟飛去
留名
點解咁少人討論
香港好少人做web dev?
因為個po沉咗推唔返上黎
有冇人接力開個新po
ching 再開過啦
就黎clone完個網頁.想上黎請教下面試有冇話有啲咩準備
上網搵過啲web developer既interview question.發現好多都唔識答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞