web developer圍爐區[2]

545 回覆
5 Like 4 Dislike
留個名先
利申新手只係識 react redux , django
Angular係一向就無咩推手, 所以唔出奇
上年又花左勁多資源搞Ivy engine, 其他項目停晒
前排Angular Dev Team內部有爭吵又有人走...最近先痛定思痛重新出發...
anyway...Google應該唔會畀佢就咁死...都係D人事問題黎
做web dev好似一大堆framework要學
學完過1 2 年又有新野要學 如果公司一直用新野會學撚死人
react好快上手
新極有個譜
d library 都係call完即用
其實唔會
變極有個譜
除非你不斷執其他人code
Angular巴打
點睇AngularDart
香港係唔係冇咩公司會用
Dart係web既路線算係失敗
但Dart已經係Flutter找到新家...未來會唔會再挑戰多次web就唔知
Flutter 唔係aim做app之餘仲會做埋web同desktop platform 咩
遲啲可能真係會用dart寫web
有冇more details 講解吓
不過佢要轉番js先行到真係唔係幾好
https://gist.github.com/paulmillr/1208618

故事要由2010開始講起, 大概係ES5, web2.0, AngularJS第一版剛出的時候
Google為解決Javascript功能跟不上發展的問題
定下了2條路線
1. 由JS內部推動改進, 即是現在的Typescript
2. 開發全新language去取代Javascript, 就是Dart

10年過去, Typescript的成功, Dart的失敗, 相當明顯.
但很確定的是, Dart不會突然放棄跟Javascript的兼容就是了.
但作為保留了Javascript優點, 去除了Javascript缺點的language
很適合在新的領域發展
想問下你地用window 機做開發的話會唔會裝vm linux
WSI
孤兒仔註定唔會流行
React世界第一
Web app exe都寫到一雞三味
App ar又已經有library
Flutter等多3年先追上react啦
3年?
會唔會太樂觀
...玩backend的話總會有機會用docker, 到時都會用到
未學到backend
黎緊project 會用到想安排左先
用開virtualbox
不過一直想轉docker 不過太忙無時間學
另外想問如果你地單獨做project 會唔會畫prototype 先
畫左兩個星期發覺好似有d 多餘
畫完一輪我又要自己再揼code
定其實對未來同人合作project 有幫助
畫layout?
大公司唔洗developer 畫
只需要按住要求做翻出嚟就得
連layout都要p仔做=狗工
用figma 做個禁得既prototype
感覺上唔洗一路揼frontend 一路諗d 掣要擺去邊
但畫layout 已經用左幾日時間
對自己project 黎講係咪算多餘

利申自學試砌webapp project
絕對係figma係比pa試個flow only
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞