web developer圍爐區[2]

545 回覆
5 Like 4 Dislike
宜家就grad一路panic緊搵工既嘢 有無咩心得可以指教下
2樣野係同源架,你要真正理解一樣, 一定要理解埋另一樣
當然, 唔係追求每1分1毫, 搾盡效能, 其實似一般人咁就咁用既分別唔大
果D 大公司需要咁做係因為佢地scale 太大, 每個query save 番1個cpu cycle 對佢地黎講已經有好大效益
會返香港啊就係
有時想做複雜少少嘅query都要搞一大輪
最後可能用raw sql仲好
但自己又唔係好熟SQL
dataloader 又煩
所以所有野比晒hasura唔洗煩
AWS Amplify最簡單
有少少JS/react knowledge就可以handle到
起碼login,storage呢d可以佢自動同你做曬

不過要收錢俾錢呢d可能你就要睇下點駁payment gateway API
因為我就係諗緊駁postgres手寫SQL去match graphQL真係地獄
但係mongo呢d就根本無用ORM既必要
所以幾頭痕
睇你想點爬
senior就唔係再玩咩data structure
而係design pattern
用咩pattern去做dev
都可以用data loader 去將resolver info 變做sql query 嘅
其實hasura 本質上係一個ORM
配合埋field level security, 係可以將所有logic擺晒去frontend, 又或者用少量嘅serverless function黎處理logic, 直接用admin去read write
我就係貪佢做relation做得好,免卻左手動搞dataloader同N+1
唔太多logic嘅絕對係快捷之選
得閒試下先,唔該巴打
有無人用過postgraphile?
我好撚憎但我好想學識點樣盡可能還原設計稿
有冇ching可以指點迷津
最好係諗下你日常生活有冇d咩野可以用programming幫到手,然後再寫,咁樣會最有動力堅持到

諗唔到嘅話可以試下search programming project ideas之類, 不過可能對cs major嘅你黎講會太簡單,但落手寫下點都會有得著嘅,之後再自己modify下,又或者寫下d簡單嘅game

開始有信心少少可以試下clone下d網或者software/tools,諗下背後d野應該點structure,或者開始contribute下open source,學下睇人地d code同埋學下同其他人合作
好易slow queries
https://youtu.be/1Rs2ND1ryYc

可以睇下,好易
Sorry我想Quote GraphQL唔應該鬆得太多
呢啲一理通、百理明
中學大家都係學F=ma,有人A、有人F
我大學畢業上市公司寫左php 6年,
wordpreas, joomla, dissuz!, CodeIgniter, laravel 全部都熟,
識react有vue.js經驗,
但send 左好多份cv 叫價25k+的都一律連工都冇得見,
結果我轉左唔再寫web了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞