web developer圍爐區[2]

545 回覆
5 Like 4 Dislike
你apollo server同hasura比?
好似apple to orange 喎
想請問巴打有無睇過咩tutorials? 想學下
prisma呢間野,v1.x 果陣玩過,係幾方便,但要兩個docker container又食ram
同埋我唔中意佢花極大量精力係誤導性嘅promotion, e.g. 特登開個repo叫graphql starter template(之類), 但淨係用晒prisma d野又唔解釋,係度水d新手用佢d野
我感覺呢間公司係有好多人才,但營運方針太誤導用家,我唔會比太大期望佢做都d咩,可能佢地都係想cap水賣盤就算
逐樣分開學你想要成個以上嘅stack嘅tutorial? 應該無
其實有冇人做緊frontend但好唔鍾意寫css
表示我幾鍾意寫js/ts,寫logic野
一去到UI, layout就覺得好麻煩
我本身都係,但唔用data loader根本做唔到graphql 嘅nested nested query
所以索性用hasura
不過將大部分logic推左去frontend係有d唔慣
Ben awad
我有睇過佢少少 graphql jwt系列
好正常根本兩個思維
要FE做埋designer果份工實在係市場太畸形
咁用唔盡graphql喎ching
github open source project
firebase 貴到仆街
雖然真係好用又方便
明白 逐個分開睇下先 唔該巴打
睇下先 Thanks巴打
typeORM有咩問題?
hasura又其實除咗易setup有咩特別既地方
純好奇
我最憎寫css
次次都outsource俾人搞左static page先

我唔覺得css 易搞
用唔同third party lib override css 好煩
有個問題想請教下各位
小弟外國讀MAD 就grad
我依家學過既有C++, JAVA, Python, C#, Objective-C, HTML, CSS, PHP, JavaScript
學緊既係React
但係個問題係我學完一樣嘢好快就會唔記得曬 但係做落手又覺得好正 可以廢寢忘餐咁做 雖然係邏輯上自問有啲弱 一份project要做好耐咁
其實我係咪唔啱做呢行
邏輯弱岩做香港d coding monkey
即係玩完 唔啱做啦其實
coding monkey 既需求其實好大
反而google, aws 呢d 需要真正理解data structure 既工其實唔多
咁但係向上爬既機會係咪好低
同埋有無咩辦法可以更深入了解data structure 唔想淨係局限自己係到揼曲
我覺得data structure唔係咁難,algorithm難d,可能我本身數底差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞