web developer圍爐區[2]

545 回覆
5 Like 4 Dislike
用svelte囉
你自己 唔識寫
就覺得廢?
vue唔錯架,如果唔係支那野既話
好多入左公營機構/半公營做in-house,做緊AP1,AP2,AP都上到4,5皮啦,仲用緊js 舊野,又穩定,大把做到退休啦,係難升,大家擔櫈仔排隊

唔通真係四十歲以上無晒人做咩
想問下巴打做test 通常用咩tools
成日聽到pentest 係咪用kali linux 果個黎做?
想問Backend database 主流係用咩寫,將來趨勢係點?想執套stack第日搵工用
pentest 同普通test 兩樣野黎wor
mongo?
dynamodb?
睇需求
我覺得 relational/nosql 兩隻入邊至少各自識一隻
mariadb/postgresql/mongodb/cql 呢啲可以揀吓
graph/ cockroachdb 可能好有前途
暫時都算好新 之後可能會好hit
Mongodb + PostgreSQL
純SQL上網睇就算
如果想學DB 最好有target係邊隻DB然後買書
之前學mysql 有本high performance mysql值得推薦
但好舊 唔知有無更新
PostgreSQL 有無好書推介?
正常,web dev好多
邊有睇咁多書
我唸你選d 講performance果類既 基本上都可以
喺日本,vue既人氣或者求人post仲多過react
我睇Qiita都係Vue問題遠多於React
諗住轉ba打曲打到好少對人屌
Add我
@wonghinyanfuckinggenius
最近公司個同事揀左隻KeystoneJS寫portal
真係聽都未聽過
ba小心比人炒
JS framework 何其多
點解咁講🤣🤣🤣
ba 呢期比人炒撚到癲
d ba都追住p仔學code /了解architecture
想present老細睇佢地唔係純ba
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞