web developer圍爐區[2]

545 回覆
5 Like 4 Dislike
鍾意咪將個feature save 低
個人覺得學好padding, margin, flexbox 概念已經夠80%
我自從兩年前玩完https://flexboxfroggy.com/ 就無再進步過
還原design都勉強吃力地得過且過
但要自己design layout真係慘過食屎
好多時都係直接上網搵template照抄
係細公司由零學起 soloman webdev 一開始就fullstack嘅on9仔係度
其實一開始就fullstack 都好吖,做左5年frontend,想搵份fullstack 又冇經驗,就算請又未必加人工
留名,我公司想請個 IT 人,有無人有興趣 主要係出面接 project 返來做,web 同 app 都會做,比例大概係 80:20
我地用開嘅 stack: PHP + nginx + MySQL + react
如果要砌 app 的話會用 react native
如果係大公司 一開始fullstack都幾好嘅
但dllm我係細公司 得三個人 得我一個識電腦
老細電腦脫節左20年 成日見到人地d網站好撚勁 叫我照抄一個出黎
一開始我年少無知 應承左佢幫佢搞電腦野 開始左份工
我返工就係學住黎做 但係唔只
我仲要處理其他文書野同埋教小型補習班(我係想教嘅)
但後尾真係發覺 design我又無 backend structure又半桶水
git又唔識 deploy又唔識 所以第一個project係炒撚到冚家鏟
然後同老細去左個AWS conference,拎左d vendor卡片 approach下佢地
先知道原來一個full project 300k起跳 先知道原來我做唔到都係正常嘅
後來越做越多文書野 又幫公司寫左個比internal用嘅報名system連payment
先知道一個正常人應該要處理到幾多野 唔可以太貪心
我地獄mode開始 都唔係話無得着嘅 但我覺得呢兩年可以有更加大收穫 如果一開始就入IT公司
FG開始一直都係20k 包打雜
做左兩年 我頂唔住冇得做電腦野 得文書編輯野
咁啱公司搵左ventor做整TVP,我就順勢半辭職,淨係做consultant同vendor溝通,拎8k過退休生活
順便寫下side project同搵IT工
一個 backend 一個 frontend, 應該無咩衝突架
我地後面主要係用 laravel, 基本上大部份要砌嘅網站都夠做
其實php係正野來,雖然年年都有人話 php 已死,但講左十幾年都仲係最多人用來做 web backend 嘅 langauge
做developer係咪都係做web易搵工啲?
香港都係 startup 用得比較多,大公司要轉用 serverless 都要花好多人力物力先轉到
做緊intern, 除左一般web frontend (react), 寫埋express.js server
得閒要寫埋ionic
算唔算fullstack
一般公司requirement用flex box就可以KO
但有時見到dribbble D design, 想自己code出來玩下就唔係好識
flex是萬能
btw 簡單黎講,
inline element一定會respect line height,
inline block可以自由set height 同 vertical margin/padding
block同inline撈埋一定會開新行
唔少香港大公司用緊
其實我有興趣但係我仲有一個月先grad
見你寫PHP, MYSQL,react我都識
好想學嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞