民主黨將會以民調決定7名議員去留

453 回覆
732 Like 27 Dislike
online如果會做番stratified 嘅話
就可以減低年齡層個問題
不過以往經驗好似好少會咁做
PORI 係focus group , 唔係抽樣調查
太遲喇 bye~
是否呢個嘢?https://www.pori.hk/chi/hkpop-panel

香港民研意見群組

香港民意研究所正在開展一系列多用途而獨立運作的「香港民研意見群組」,分為概率及非概率組群,每樣兩組,分別名為香港市民代表組群、香港市民自結組群、香港青年代表組群、香港青年自結組群。研究所同時歡迎個別人士和團體,以同樣設計合作開辦更多組群,包括網民組群、銀髮組群、少數族組群等等。

顧名思義,概率組群只包括以隨機抽樣方式組成,能夠代表香港特定人口的人士。有關人士須由研究所隨機發出邀請,並在同意相關條款後加入組群,方能成為組群成員,自薦參與者概不受理。概率組群的成員主要來自電話抽樣,其意見應可準確代表香港市民當中,相關組別人士對某些特定題目的主流意見。

研究所現時設立兩個非概率組群,日後會漸次增加。這些非概率組群屬於開放組織,歡迎任何自認符合資格的市民參加。非概率組群將會迅速發展,為目標人口提供有效和快速的渠道,抒發思想和意見。

有意加入意見群組的市民,需要先填寫申請表格,提供正確無誤的背景資料。群組成員會定期獲邀參加不同題目的調查,包括電話調查、當面訪問或以文字查訪。每個調查會列明研究項目、方法、獎勵和大概結束日子,成員可以選擇拒絕參加,但積極接受邀請的成員則有更大機會獲得金錢或物品獎勵。香港民研意見群組是具有代表性的民意組織,從中收集的意見對於香港民研的工作極爲重要。

香港民意研究所珍惜不同政治、經濟、社會背景人士的意見,歡迎所有香港居民加入意見群組,就不同議題發表意見。所有成員的個⼈資料不會被分享或轉賣給第三機構。研究所會確保意見群組不會受到錯誤或有害訊息干預,有秩序和健康地運作下去。
一定係搵第三方何如PORI 做民調啦

自己調自己我都開聲屌
老實講民調係佢轉軑既下台階姐
係唔係真係科學根本無人理啦
一切都係政治考量

依家民主黨一起初就打開晒口牌話要留任
點知發覺民意唔支持佢地 有好大爭議
依家咪托辭話要聽人民意見先再作決定

如果民意係一邊倒支持留, 佢當然大條道理留
如果民調指要走, 咁就有下台階

一切都係政治對沖 純粹減少政治上既減少
根本唔關民調本身科唔科學事
Focus group
唔係抽樣調查
民主黨比燒山屌撚到仆街
依個係focus group , 用黎收集意見

真正民調要隨機抽樣
最好係公投添
邊個肯同你渣電話做幾個字問卷
依d泛民老野支持者先做
星期五立會想過監控碼,快的幫手推:

20蚊張同建制唔該唔好再推個責任比人,餐廳商場應該攞「衛生碼」,唔係要人攞送中碼食飯!
https://lih.kg/fOJHbS
電話問卷 泛民優勢會大過網上問卷
出面大把marketing公司
立場有live
走6個留許智峯一個頂住拖惡法
經呢一個星期我諗大家都唔會再care泛民點樣做,畀咗廿幾年你去改變你都係死性不改,宜家先話跟民調真係好撚遲,遲啲再有啲咩同類型事件嘅話泛民只會拖泥帶水。
如果係做「民調」既話會有sampling bias既問題
但都明佢想做類似公投既野
晒氣啦 咩民調都會有人屌
咩公投都會有人屌
依家只係用民調黎做下台階
我地理佢用咩民調咩方式去做
民主黨要係政治上先要搵下台階先係成件事既唯一目的
打埋畀藍絲,支持人大委任
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞