民主黨將會以民調決定7名議員去留

453 回覆
732 Like 27 Dislike
民調好易受操控嫁,好簡單,當香港有成建制咁佢地實支持臨立會嘅,再加泛民又有3成人支持臨立會嘅咁就過半嫁喇。你無辦法分到邊個係投咗票俾泛民真係有授權俾議員有權出聲嫁嘛。
再者,民調好大嘅問題就係充滿引導性魔鬼在細節嘅問卷問題,你睇d建制民調就知啦。成日重d避重就輕嘅字眼引導你答佢想要嘅答案。
佢地立場係留底tim, 但今次反對聲音大呀ma
你估共產黨咩人民反對聲音視而不見
其實你交稅, 用公共資源都係共產黨嘅招安黎
你係係咪原則上都反對?
我反而覺得佢哋夾硬將件事二分咗:

唔留

但其實有十鳩幾樣選項,例如:
留DQ4
平行議會

點樣可以令其他選頂都可以兼顧到?
一早有人list哂pros and cons出黎, 而家你又話係私怨撚比人帶風向

明眼人一睇都唔會覺得主留派除左所謂資源之外有咩pros

仲要講到資源, 泛民又無公開過佢地會點用, 再論往績, 一個二個投贊成票或者缺席

不如你黎說服我啦
當初話要上街無底線抗爭嘅都係呢班人
結果周街火魔民主黨都證明無割過

而家攬住道德高地放棄戰線嘅又係呢班人
嗰個係泛民主派
佢哋拎左啲錢點用你都唔會知
我又真係信唔過佢哋
咁事實上佢地真係主留呀嘛
咁係你地區工作失敗,唔好怪人
其實我都覺得要罷交稅架
你個敵人中共唔好講原則, 臉皮都無
仲講原則? 敵人教我講原則是沒想到用的, 同和平示威一樣
但係早幾個月PORI打過畀我手提電話問
屋企冇用固網電話兩三年

不過佢打電話前幾日我填咗份網上問卷
我唔洗說服你
因為我都諗唔掂邊個方案先係最適合

但揀邊個方案都好, 個重點都係在於點樣達致大部分人共識, 而嗰少部分人又接受個結果
事實就係一早冇用

民間議會有人搞就一定有NOISE一定有授權
但民間議會根本唔洗走都可以搞
咁而家既討論就應該係

你唔走點幫民間議會
or
佢地走點幫民間議會

唔好做道德撚
道德感召係有用,但唔係over everything
好慘話教主屌得岩都俾人話泛粉
班泛建制派五毛出哂黎開工乜咁似平日啲五毛既
你知唔知你呢d講法已經同藍屍一駕樣了
好多藍絲想佢地辭職wor
民主黨既民主同一般人理解既唔同架
等睇係黨內投票
或者結果係留低
如果今次唔聽民意,出年個黨真係執得
異見係咩異見法? 請你講下

我從來都未講我立場係點, 留低/唔留低

我係屌緊d 人一見泛民就係咪都屌, 要屌就屌左鄭松泰先啦, 已經講明左會留低
中共和港府一直都好需要反對派賦予立法會的合法性。
假設27位議員不投身臨立會,炸彈就會返回人大手上:我們要另外委任27位議員,還是由得餘下43個橡皮圖章控制整個立會?
抉擇一,當整個立會70席都是建制派議員,所有議案都被全票通過,香港就會被國際宣告「軍政府化」,議會喪失民主成份,所有參與臨立會的議員都會被美國制裁,因為他們觸犯了美國《香港自治法》中「損害香港人權民主」的紅線。
問題來了,為甚麼同樣70席是人大全數委任,但只要有廿幾個反對派的議員參與,這個立會就立即「不算」軍政府化?為甚麼那43位建制靠着27位泛民入局,而避過了被美國制裁的風險?
所以中共這一着也是充滿風險,萬一所有泛民拒絕委任,就會被扣上奪取香港立法權自治的帽子。他們當然可利用臨立會通過任何利黨的惡法,但到時梁君彥李慧琼恐怕就會玩流會和拉布,成為香港最大的抗爭派——因為他們膽敢通過,就會被國際制裁、被香港將來的民選議會制裁。
為甚麼泛民的參與可讓中共平穩過渡?
因為中共需要反對派來佯裝議會還是民主的。按六四比的說法,27個議員一去,立會就會喪失60%民意投權,那麼臨立會的權力組成就會只剩40%親建制的民意,亦即是100%中共授權——香港的民選議會就會變成中共的民主集中制。
為了解決這個問題,中共就需要反對派參與立會,包攬民間的反對聲音,讓每個議案都在得到充分反對之下通過,而因着這27票反對,議案獲得了它需要的民主成份,產生了合法性。
當香港立法會70位議員都是不經民選獲中共委任,所有議案都全票通過,各國還會否把香港列為一個民主社會呢?
泰國總理帕拉育,即使擁有整個軍政府,仍然需要通過民主選舉獲得執政授權,需要反對派成為關鍵少數讓議會民主化,來洗脫軍政府獨裁的污名。反對派議席數目的增長是一個獨裁政府是否成功過渡到民主政府的指標,反對派首贏過半數,則代表這個國家終於完成了第一次政黨輪替,達成民主的里程碑。而獨裁者為免這個結果出現,往往會利用委任議席的多數優勢強行修憲,把選舉制度改成對反對派不利,好讓國家長期維持在這種民主過渡的狀態。而香港的基本法草委,則是利用功能組別分組點票達到這個效果。所以我們香港人才會如此強烈地要求廢除功能組別,目的就是結束這種可能長達50年的民主過渡狀態。
而70議員接受委任,效果就是協助立會順利過渡,這是不爭的事實。反對派覺得議會裡面繼續有他們的聲音很重要,獨裁者也十分認同的,如果沒有你們參與,這個假民主的遊戲又怎可玩下去?
接受委任就是不求變,不求變就是維穩者。還要維穩幾多年才會完?這個答案,每一個香港抗爭者都想聽到。
泛民的答案是:不是今年。
作者
#主堡都沒了你還在農兵

依篇比燒山講得更清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞