LIHKG機械鍵盤集中討論區#7

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
不如等我呢個新手比啲意見啦
我一入到黎就好似見到外星文咁
個個都已經傾到點落lube 既地步
我連lube係乜都唔知。
完全入唔到位討論,因為只係想由最基本入手。
就算入完隻頭版list既board 都唔敢討論。
其實我相信mon post既人多既 係唔敢討論姐。
因為呢度大家討論既野已去到end game咁濟。

有人一黎就問啲廢話 CLR 頭 post 寫晒嘅嘢搏屌都敢喎
如果正常嘢都唔敢講嘅話都冇咩解決方法架啦
唔通要唔俾人傾啲高級嘢咩

有時要諗下係咪可以有更好嘅方法去傳達訊息

不過我都知呢樣有好大難度

一句講曬 唔撚好買CLR
買左唔撚好入嚟講
叫撚左唔好買都死要買就自己攞嚟賤

我初玩嗰時有買過C
主要原因係除咗某舖之外,喺街見到嘅機械鍵盤都係咁上下樣,用K70呢啲keyword去search,見到嘅係饍稿嘅正評,我嗰陣唔識分之下唔小心買咗

人總會變嘅,頭post擺多啲CLR嘅伏圖都有用嘅

最撚乞人憎係明知道CLR係垃圾都照買
仲要入嚟話唔撚理
真係祝你粒睪丸變到好似razer啲keycap咁

唔聽教嗰啲要放棄,唔使再回佢
糾纏落去或者扯火只係罰緊自己
揾啲新手話題可以討論下
想問下 fc660c 同埋 hhkb 嘅手感分別有幾大
鍾意linear軸嘅人會唔會對topre感覺一般

鍾意linear軸
Topre個手感仍然俾我良好感覺嘅,不過唔啱我而家想要嘅嘢,所以都係唔會再攞出嚟用

有人一黎就問啲廢話 CLR 頭 post 寫晒嘅嘢搏屌都敢喎

買左唔撚好入嚟講

我初玩嗰時有買過C
主要原因係除咗某舖之外,喺街見到嘅機械鍵盤都係咁上下樣,用K70呢啲keyword去search,見到嘅係饍稿嘅正評,我嗰陣唔識分之下唔小心買咗

仲要入嚟話唔撚理

25頁 #605
揾啲新手話題可以討論下

fc660c 係 topre switch housing mount 喺金屬 plate 上面
hhkb 啲 switch housing 係連埋個膠殼一齊 mould 出黎嘅
好似係?
揾啲新手話題可以討論下

fc660c 係 topre switch housing mount 喺金屬 plate 上面
hhkb 啲 switch housing 係連埋個膠殼一齊 mould 出黎嘅
好似係?

呢個po係咪得窮賊巴一個有齊曬可以比較下手感 fc660c vs hhkb vs linear軸
揾啲新手話題可以討論下

好似係?

呢個po係咪得窮賊巴一個有齊曬可以比較下手感 fc660c vs hhkb vs linear軸

660 到底果下會硬啲, 因為有板
同埋個TACTILE 會SHARP 少少
HHKB 到底會SOFT 啲
TACTILE 會相對冇咁SHARP

不過要好留意先覺

買左唔撚好入嚟講

我初玩嗰時有買過C

仲要入嚟話唔撚理

始終手感呢家嘢好難形容,好多人都係聽青軸D啪啪聲同RGB效果先開始留意MechKey

第一隻買埋D Fancy嘢唔出奇
但到買第二隻仲中招就有D問題
揾啲新手話題可以討論下

鍾意linear軸
Topre個手感仍然俾我良好感覺嘅,不過唔啱我而家想要嘅嘢,所以都係唔會再攞出嚟用

Brown topre zealios 青軸 玩晒,全部其實都ok
上次去完板聚先專登入咗啲vintage black 嚟玩,又OK喎
咪公司放兩隻,睡房,廳各放下唔同軸玩下囉
揾啲新手話題可以討論下

鍾意linear軸

Brown topre zealios 青軸 玩晒,全部其實都ok
上次去完板聚先專登入咗啲vintage black 嚟玩,又OK喎

我自己習慣consistent手感
公司屋企全部用同一型號同一隻軸
巴打們 小弟個鍵盤就Corsair K70 頭先出左啲問題 想請教下
頭先唔小心教到個Bios制
依家鍵盤㩒esc制會自動當我㩒埋F1-F12制
搞到打機好唔方便 有冇解決方法
都用左年幾 係壞就天日出去買過個算
巴打們 小弟個鍵盤就Corsair K70 頭先出左啲問題 想請教下
頭先唔小心到個Bios制

將個燈較到最大又冇事 咩問題

傻咗咩你自己都話較咗BIOS啦,較返咪得

唔係呀 我較番哂五個檔都係咁 冇較之前仲冇事

呀,試下個software有冇得reset隻keyboard啲setting

呀,試下個software有冇得reset隻keyboard啲setting

個software搵唔到我個鍵盤 可能本身crosair原本個software都唔支援k70
揾啲新手話題可以討論下

鍾意linear軸

我自己習慣consistent手感
公司屋企全部用同一型號同一隻軸

返工用緊Topre Hi Pro
屋企用緊Model M
再之前用過K70就嚟3年

我鍾意回彈感強ge軸體,觸發力度輕重無咩所謂

想買青軸
1. 有燈
2. 有中文字
3. 104 key

考慮gigabytes K85 rgb
$699
我知大家唔推薦
呢個畢直有咩好選擇?

中文字難搞啲
考慮下ozone strike battle啦
同樣都係699又有燈

原來k85是紅軸
Strike battle 又不是104key......

睇漏左104
I rock k60m
hello bros,
新手留名
請問如果$500以下,80%,無燈,倉碼。
有無咩選擇呢?
thanks much
想買青軸
1. 有燈
2. 有中文字
3. 104 key

考慮gigabytes K85 rgb
$699
我知大家唔推薦
呢個畢直有咩好選擇?

中文字難搞啲
考慮下ozone strike battle啦
同樣都係699又有燈

原來k85是紅軸
Strike battle 又不是104key......

睇漏左104
I rock k60m

用凱華青軸
魔鬼sir/中央田有得試吧?
我見有時好似biostar個隻keyboard都唔係到到有得試
呢d咁冷門

魔鬼sir有
好耐無用,用番,有幾個key時打到時打唔到

知唔知咩問題?

Cherry keyboard

應該係粒軸接觸不良
換咗佢有機會好返

有無咩地方介紹 可以整?
hello bros,
新手留名
請問如果$500以下,80%,無燈,倉碼。
有無咩選擇呢?
thanks much

好似無
一係加budget一係唔要倉頡碼
好耐無用,用番,有幾個key時打到時打唔到

知唔知咩問題?

Cherry keyboard

應該係粒軸接觸不良
換咗佢有機會好返

有無咩地方介紹 可以整?

除咗保養之外,無乜人會肯接呢啲case
唔係自己出嘅貨始終無咁了解,無辦法100%整返好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞