LIHKG機械鍵盤集中討論區#7

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
Filco 紅軸1200 抵唔抵

104 嘅咪平咗 40
87 嘅咪貴咗 60

新手搭單問,我都有興趣買flico
見到flico 工房d 款幾靚,例如 Majestouch 2
但計返港紙都要13xx ,係咪淨係樣唔同?
講起PBT ABS又係貼圖時間

一般pbt成形後都會縮水
如果啲料愈薄 縮得就愈明顯
兩粒都係PBT但左邊厚身好多
右邊就縮到彎晒

左 PBT 右ABS
呢個就見到注塑成型同雙重注塑成形

右邊果一粒就用左白色既膠去做隻字
Doubleshot會比左邊既Dye sub印字更sharp
但個圖案複雜程度就冇Dye sub咁高咁大自由
Dye sub最大限制係不能印淺色字上去深色keycap

Dye sub 圖案上都可以去到右邊咁仔細
左邊都係dye sub但就見到比右邊冇咁清

題外話 Signature Plastic 造工真係麻麻地

所以如果擇深色既abs 可以避開pbt既縮水 同 abs變黃既問題
Filco 紅軸1200 抵唔抵

104 嘅咪平咗 40
87 嘅咪貴咗 60

新手搭單問,我都有興趣買flico
見到flico 工房d 款幾靚,例如 Majestouch 2
但計返港紙都要13xx ,係咪淨係樣唔同?

但淨係個樣唔同都夠哂
買Filco一定係買工房
鍵盤新人 揮個手
鐘意diy特別layout 鍵盤
玩firmware mod function
想問下filco minila有無alternative controller買
只係見過deckthority有人diy

右邊就縮到彎晒

左 PBT 右ABS

Doubleshot會比左邊既Dye sub印字更sharp

所以如果擇深色既abs 可以避開pbt既縮水 同 abs變黃既問題

abs 除左會變黃 有另一個問題就係好易打油
個情況就係你套keycaps 會好似有層油咁反光
SA打油loop

啟動
岩岩問完marco pad有巴打介紹staryu
MD就有staryu drop 開左
好似係到同我講快啲帶我返屋企咁啦

個drop七月先ship

其實staryu有得淘

我果時淘落黎自己焊埋5粒key&Led都唔洗一個星期
仲等乜

又平又快又抵

係淘寶睇到有個係賣pcb +鋁殻 + keycap
要自己另外買軸同led
軸個到有啲唔明
係咪有分三腳同五腳
咁得應該買邊一款

其實staryu有得淘

仲等乜

又平又快又抵

要自己另外買軸同led
軸個到有啲唔明
係咪有分三腳同五腳
應該買邊一款

右邊就縮到彎晒

左 PBT 右ABS

工藝好嘅 PBT 可以控制到唔變形縮水(或唔易察覺),如 Topre/PFU、BSP Desko、Leopold、Varmilo

右邊就縮到彎晒

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/27/093839_e6a70bc09f1849b5f6928833c94803d0.jpg[/img]

左 PBT 右ABS

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/27/093839_de460c05d4c015e73e0f15d1dd9f7c8f.jpg[/img]

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/27/093837_afd8f8215a836c1d3fd3fac3730b196e.jpg[/img]

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/27/093838_105485c4e5ffe9bfe8b5dd364ad18206.jpg[/img]

接受唔到 咁即係我只可以冒住縮水既風險買pbt

其實staryu有得淘

仲等乜

又平又快又抵

要自己另外買軸同led
軸個到有啲唔明
係咪有分三腳同五腳
應該買邊一款

三腳=plate mount,用於有定位板嘅鍵盤,電路板則沒有限制
五腳=PCB mount,可以無定位板,電路板就一定要寫可用5腳軸先得。但你可以剪咗兩隻膠腳令佢變3腳軸

其實staryu有得淘

仲等乜

又平又快又抵

要自己另外買軸同led
軸個到有啲唔明
係咪有分三腳同五腳
咁得應該買邊一款

係咪xx世家之前幫襯過
買kit砌既話
睇下pcb上面
軸體位置有幾多個洞
只有中間一個大洞就買3腳
如果大洞左右各有一個小洞就買5腳
仲有另一樣就係買3腳一定要配定位版
5腳可買可不買

其實staryu有得淘

仲等乜

又平又快又抵

要自己另外買軸同led
軸個到有啲唔明
係咪有分三腳同五腳
應該買邊一款

塊 PCB 有 5 腳位用 5 腳軸好啲,穩啲

其實staryu有得淘

仲等乜

又平又快又抵

要自己另外買軸同led
軸個到有啲唔明
係咪有分三腳同五腳
應該買邊一款

玩燈既話可以買埋熱插燈腳
換燈方便d

其實staryu有得淘

仲等乜

又平又快又抵

要自己另外買軸同led
軸個到有啲唔明
係咪有分三腳同五腳
應該買邊一款

換燈方便d

冇記錯用熱拔插係會熄唔到燈

其實staryu有得淘

仲等乜

又平又快又抵

要自己另外買軸同led
軸個到有啲唔明
係咪有分三腳同五腳
應該買邊一款

換燈方便d

熄燈係PCB控制嘅問題,唔關熱插事
鍵盤新人 揮個手
想問下filco minila有無alternative controller買

Minila好似冇 87key就有pegasus用
鍵盤新人 揮個手

Minila好似冇 87key就有pegasus用

想用minila貪佢spacebar夠短
用旁邊FN鍵方便D

仲等乜

又平又快又抵

要自己另外買軸同led
軸個到有啲唔明
係咪有分三腳同五腳
應該買邊一款

換燈方便d

熄燈係PCB控制嘅問題,唔關熱插事

右邊就縮到彎晒

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/27/093839_e6a70bc09f1849b5f6928833c94803d0.jpg[/img]

左 PBT 右ABS

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/27/093839_de460c05d4c015e73e0f15d1dd9f7c8f.jpg[/img]

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/27/093837_afd8f8215a836c1d3fd3fac3730b196e.jpg[/img]

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/27/093838_105485c4e5ffe9bfe8b5dd364ad18206.jpg[/img]

接受唔到 咁即係我只可以冒住縮水既風險買pbt

正如上面Ricyuyc講
工藝好嘅 PBT 可以控制到唔變形縮水

其實厚身既pbt縮水就會冇乜/冇咁明顯

E.g.左右邊係pbt 但左邊厚 所以唔變形/唔覺有變形
無錢唔想留名
睇Reddit geek hack 發現佢地po j圖時啲space bar 都係統一倒轉放 係咩trend黎?
睇Reddit geek hack 發現佢地po j圖時啲space bar 都係統一倒轉放 係咩trend黎?

flipped space bar master race

flipped space bar master race

手指公冇咁"un"
好feel好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞