LIHKG機械鍵盤集中討論區#7

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
vortex core 40% 幾正,邊到可以入手 ? Mac 用唔用到

冇mac
有冇紅色 Leopold 加十週年配色嘅圖俾我J下?
vortex core 40% 幾正,邊到可以入手 ? Mac 用唔用到

冇mac

定照用到 只不過無 cmd 鍵?

冇mac

我見人話照用到
如果想用得cmd function之類就要個咩karabiner elements
lm
有無啲無咁嘈既keyboard
買左兩年razor聽到開始煩

Filco茶

改template?呢個課題值得深究
而家三大方向
1. 闇魔風格
2. clr介紹
3.軸體& 資訊
有排諗

大家點睇

將啲"ge"字改返做"嘅"
我有份改呢段,我錯

如果想令多啲人入坑
可能要變成Reddit mk嘅頭post咁
整pricelist
對平價嘢/Gaming鍵盤friendly啲
但個人亦唔希望嗰post充斥Gaming友
【潮文勿認真】

成日笑鳩其他人成千蚊買個鍵盤以為自己好識嘢嗰啲人,根本就係未夠班,自以為是嘅表現。

你比鍵盤戰士界嘅高手揀要Leopold定係Filco,佢完全唔想答你,一嚟佢唔想笑勁你問無聊野,二嚟佢已經諗緊點班塊MecKey Alpha返嚟。

係班隻OTD返嚟, ok?

留名

莫非就係你借隻OTD俾魔鬼把玩嗰個

冇mac

我見人話照用到
如果想用得cmd function之類就要個咩karabiner elements

一定要官網買?定香港有代理之類
lm

冇mac

我見人話照用到

一定要官網買?定香港有代理之類

香港唔見有

而家三大方向
1. 闇魔風格
2. clr介紹
3.軸體& 資訊
有排諗

大家點睇

我有份改呢段,我錯

如果想令多啲人入坑
整pricelist

支持price list
學reddit個buying guide塞係頭post有啲難
一係分別整個Google doc放資料?
此帖需要更多的J圖

依度討唔討論淘寶?
想入坑買個$200樓下既青/茶/黑玩下, 淘寶有冇好介紹?

https://world.tmall.com/item/521328073753.htm?spm=a312a.7700714.0.0.dH26ff&sku_properties=5919063:6536025

見依隻好多人買? 想問下性價比如何?
依度討唔討論淘寶?

https://world.tmall.com/item/521328073753.htm?spm=a312a.7700714.0.0.dH26ff&sku_properties=5919063:6536025

俾多少少買Magicforce68 或 Tada68
依度討唔討論淘寶?

俾多少少買Magicforce68 或 Tada68

同意 重有鍾意細鍵盤嘅可以睇下anne pro
依家有anne pro專用嘅金屬殼賣緊

冇圖了

留名

係呀,個日仲帶左隻HHKB Pro 1俾佢玩。
同佢隻RF Display拍埋,一打落去已經唔同感覺。唔係45g同55g嘅分別。

而家三大方向
1. 闇魔風格
2. clr介紹
3.軸體& 資訊
有排諗

大家點睇

我有份改呢段,我錯

如果想令多啲人入坑
整pricelist

學reddit個buying guide塞係頭post有啲難

頭 post 都已經冇人睇,整個 google doc 咪仲更加少人睇?

留名

同佢隻RF Display拍埋,一打落去已經唔同感覺。唔係45g同55g嘅分別。

Hhkb 好似冇鋼板?

Btw Wealthy_Thief

而家三大方向
1. 闇魔風格
2. clr介紹
3.軸體& 資訊
有排諗

大家點睇

我有份改呢段,我錯

如果想令多啲人入坑
整pricelist

頭 post 都已經冇人睇,整個 google doc 咪仲更加少人睇?

隔離moon post都冇人㩒條link睇recommended moon啦

而家三大方向
1. 闇魔風格
2. clr介紹
3.軸體& 資訊
有排諗

大家點睇

我有份改呢段,我錯

如果想令多啲人入坑
整pricelist

一係分幾個回覆post
最開頭先簡介軸體 講下同薄膜有乜分別
然後FAQ 答下常見問題
之後pricelist 俾人睇香港/網上有咩選擇
再post圖 引人入坑?

留名

Hhkb 好似冇鋼板?

HHKB成個Case都係膠,個分別應該係Rubber Dome個物料。
Reddit之前都有人研究過,話Pro 1手感好過Pro 2。

留名

Hhkb 好似冇鋼板?

HHKB成個Case都係膠,個分別應該係Rubber Dome個物料。
Reddit之前都有人研究過,話Pro 1手感好過Pro 2。

我見人話hhkb同rf最大分別係case mount同plate mount
有機會都想試下hhkb 但最下Alt-Ctrl驚用唔慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞