泛民,總辭啊!!!!!!!!!!

691 回覆
1399 Like 184 Dislike
屌!你睇下依加個班泛民做撚到D咩呀!連立法會保安都係佢地既人,阻撚到D咩,仲要參與一個根本冇民意既議會根本服唔撚到呀!依加個議會係垃撚圾呀!你總辭同唔總辭D仆街法案都會通過,但總辭個目的就係表示要捨棄舊有方式,要建立新既方式!係一種對政府或中共完全抗行既心態!
毛你老闆,訓醒未?
國安法都有左仲有咩大過國安法?
新嘅方式係點?我就係想唔透,但一直冇人講得出可行嘅方向,只有一堆華麗嘅藻辭……最俾唔到我信心嘅係,抗爭派其實喺區議會都搞唔掂民政署班公務員

我提到嘅Otto Wels,佢當時嘅情況更加乜都做唔到,成個議會都係黨衞軍……講到底,就係抗爭派對民主派完全唔信任嘅問題,但當你唔夠實力獨自行動時,信任盟友好重要,二戰時英美夠知蘇聯仆街啦……研發到原子彈咪可以一腳踢開蘇聯囉
所以你咪講左個重點囉~就對佢地冇信心,佢地總辭咪比到人信心,至少比人睇到係企我地個邊明白更多!你話新方式係咩我唔能夠講係點,但廢左舊方式先會新既諗法,因為舊方式係限制我地既思想!

其實區議會我地做可以做咩,就係做好地方既事務比人睇到係點再去一D思想教育,其實區議會就相對黎講比較貼地,如果做好地區工作真係會變得更多
總辭邊度黎資金
不了

留喺度都冇作用,除非淨係諗住𢭃人工
拎坡佬嚟同中共比較都錯啦
坡佬係國際上邪惡d 定共產黨邪惡d 呀
當連外國都唔endorse 中共任何野嗰陣你唔係配合大圍環境而去行條冇出路得個樣嘅路線
冇人care 之餘仲唔知你做乜
比個大機會你成個議會推冧去
你走去幫佢頂住做一兩條稻草做乜
呢個moment 你緊係幫手撥行d 個火燒到爆為止啦
當35+ fail 左嗰陣議會路線已經玩爛左
呢個時候就係加速破局
當人人都走去加速嘅時候你幫佢減速
唔通你又想番番去溫水煮蛙咩
岩wo
總辭左,佢哋又亂過野...
Btw, 個jr好似冇左影咁
G持
劉細涼辣殺軍師啲最終否決權,捐狗窿屌,G持留被DQ嗰幾個其他唔該俾啲骨氣啦屌你
焗盟友總辭嚟加強抗爭派嘅信心?老實講,喺好多民主派支持者眼中,民主派已經讓得好多,某程度上參加初選,根本係俾哂位本土抗爭派上;而喺區議會,好多傳統泛民支持者亦無條件俾好多素人支持,但點解本土派完全對傳統泛民零信任?(例如碧雲姨初選輸咗時,連登幾多人屈佢唔認賬?簽確認書嘅爭抝又係咁,各自爬山呢?)

唔係叫你完全信任老泛民,只係自己處於弱勢,老泛民已經算係比較可信嘅一方……弱者嘅選擇餘地從來都唔多,我只想本土派務實地增強自己嘅實力,而唔係不斷利用老泛民嘅(相對)忍讓而令對方屈從。其實總辭與否對我嚟講唔重要,只要各方都係真誠執行嘅話。

至於廢咗舊方式先會有新諗法……坐喺舒適嘅地方講呢啲就好易,但打仗唔可以齋靠望天打卦;鄧寇克大撤退可以成功,除咗好運,最重要嘅係有周全嘅準備,唔放棄任何可行嘅方案
大佬,唔撚好咁on9啦,你辭晒職有乜Q用,外國宜家都好清楚香港清況啦,唔會因為你總辭就特別做多啲咩囉。你係入面,至少起碼可以面對面鬧啲官同質詢,成班記者係晒立法會,又可以隨時隨地幫手足call到PC。
所以留被DQ嗰幾個,否乜柒,狗窿論!
泛民聽唔聽到民意
定想扮傻?
選舉黎講坡佬邪惡過港共,坡佬係隨時可以舉行選舉,只需要14日通知,亦可以亂畫選區,甚至玩埋集選區,即使在野黨得票唔低,都只係拎到極小部分議席。
國民黨萬年國會時期比港共更邪惡,國民黨控制絕大部分議席,而且幾乎係終生制,但係民進黨仍然去爭取增補議席。
加泰獨立失敗但係仍然有支持加泰獨立既議員參選西班牙國會。
白俄羅斯擺明選舉不公,DQ 曬最有實力既在野候選人,但仍然有在野候選人參加。
選舉無論如何都係一種表現民意既工具,即使你得返一個反對派議員,都係代表仲有反對派存在,做議員唔係為左endorse 個議會,而係顯示仍然有反對政府既勢力,議員既身份亦係單純在野比唔到。除非議會完全用委任制,亦入面所謂既反對黨係傀儡,否則我睇唔到點解唔盡量霸佔議席,有幾多例子係完全杯葛議會而最後成功?
真心要總辭
點解可以咁就接受左dq 同延遲一年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞