泛民,總辭啊!!!!!!!!!!

691 回覆
1399 Like 184 Dislike
留任等於承認非法議會
哎,成版人都感性大於理性,一味總辭總辭總辭……

面對有錢嘅獨裁政權,反對派杯葛或總辭一定唔係好嘅策略,咁只會令獨裁政權更容易將資源俾哂自己友,然後財散人安樂

然後好多人強調正當性、認受性……乜裝修私鳥呢啲行為本身好有正當性、認受性?好多香港人接受呢啲行為,唔係因為正當性、認受性,係因為咁會幫助打贏一場戰爭
將私鳥同議會比較?家下臨立會你係反就反到底,你仲join埋一份俾埋認受性佢
我之前睇咗一本書,叫《自由的窄廊》,其中一段講到德國納粹時期社民黨的Otto Wels,喺國會縱火案後,依然參與國會發表演說,表達堅決反對希特拉的授權法案……佢參與咁嘅國會,係咪即係認同納粹統治?係咪即係俾咗納粹統治嘅認受性?

民主派要做嘅,係未來繼續保持強硬,梁耀忠呢啲懦夫行為絕對唔能夠再現……我只可以講,如果搵唔到喺議會外制約政府嘅有效方法,總辭以外嘅所有選項都要嘗試同考慮,一味浪漫化總辭唔太妥當
比人強姦中出埋。
仲要幫人含撚,求人唔好咁大力屌菊花。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞