[PC] Rainbow Six: Siege 集中討論區 #13

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
競技game,鳩玩會死,死就睇人打足,仲要輸埋嘅話。咁真係唔會有癮
遲早退
香港最大問題咪就係心態上容納唔到其他人意見

有人搞比賽就話人非官方
有人話輕鬆玩就話人 競技驚 輕鬆得去邊
一味打沉人 咁其實搞咩都唔會好
呢隻game 你有5排
同冇5排 就係有分別
有人打死左會飛出去睇自己野
有人會睇cam 睇人畀info
有人做死人軍師指指點點

呢隻game 始終係team work
搵到夾到嘅fd 玩 互笑互屌唔mind 就最好
講事實姐
搞得比賽目的都係想官方認可 多d 人睇
好過搞比賽又冇人知

同埋呢d 係激發說話 如果係想打沉
學上面d人講句「哂氣啦」 洗鬼哂咁多口水講
留淡氣暖肚好過
其實香港個比賽都係ubisoft 贊助 only
本身r6外國都唔叫勁hit
隻game又過晒氣,gameplay又唔係香港人至鍾意個重爽game

下下要plan又惗要夾

香港人打fps, 要嘅只係文泰來個種:打啦,好悶呀

封牆開洞放道具我唔想睇呀
你睇ubi將香港個比賽名額送埋俾隊垃圾台灣隊
仲直接邀請台灣隊入去打世界盃
就知道ubi一早放棄香港, 直接全面擁抱台灣市場
小學雞咩
過左去嘅野就算喇

反正g chi devils 有工開 有台開
回歸正常
香港個市場咁撚細
比我係ubi都咁行啦

加香港都係為左入中國市場

但ubi d game咁踩界(中國市場計)
根本就唔洗比面香港
不撚搞Community啦,係搞都唔搞Rainbow
啲人又toxic又多小學雞,個個都要私怨屌鬼行頭
就連常見啲嘅,實力好啲嘅都爭住要做壞規矩

做嘢又畀人屌,唔做嘢又污煙漳氣
搞個比賽又要冇利益又要用大量時間心機仲要受氣
做完啲嘢咁耐出嚟人哋一句「我有幫手,所以功勞都是我的」就可以輕鬆收割
真係你搞埋我嗰份
出現了
R6係香港嘅基數就細

加上隻西game唔吸新手,小圈子過其他game好多

留返d時間自己用好過

至於你同條女咩關係就唔清楚,要怪就怪自己天生有賓洲
台灣有?
平心而論香港唔係冇勁人,我都唔覺得香港廢過台灣
不過一個市場值唔值得投資好多因素
大細、政治、社會、成本、社群等等全部都有影響
選手實力個影響好細
彈丸之地
歇後語:狗咬狗骨
Youtube 見到有comment咁講,好同意,愈改愈垃圾

作為玩了超過2000小時的玩家說一下:
這個新英雄技能太OP,對於一些場地如果沒炸牆作突破的話,基本上很多點位只有那2-3個點位可以進攻的時侯,3個門都放一個,基本上已經變得超級麻煩,很簡單的建議把aruni技能3個變2個已經很好
另外外抓計時只有1秒,根本是智障的設計,外抓很多時不只是防止防守方當進攻方打,更多時侯是防守方處於劣勢的時侯一種反攻方式,打個譬如,打遊樂場,我在龍椅房樓上拜祭房旁邊敲個窗可以直接在下面窗戶跳回去回防龍椅房,這種出奇不以的方法增加了很多攻擊方要注意的點,使防守多了很多創意上的執行方式,但現在你把秒數改到1秒,基本上類似這種的創意已經一一被踹破,直接廢了武功
預期要攪好防守外抓spawn peek問題,不如在攻方重生點多加幾塊板擋一下讓攻方可以多點防治位置躲
再來是echo問題,直接拿走隱形功能更是本末倒置,隱形功能可以改,但應該是在不用的時侯隱形,被任何玩家控制的時侯就顯形就可,那就會增加死去玩家選不選擇用妖怪幫看的思量,不然你就直接砍到剩一個妖怪不要讓兩個妖怪看所有點來的更好和達到"砍"的功效,或者限制妖怪震撼的充電時間與彈數,不要讓他一直震震震
塔樓重作我感覺是直接把塔樓的特色砍的一清二楚,將內外攻防戰,直接砍到變一般地圖一樣(老實說我覺得更新後只是一個沒雪的雪地地圖)就是無論怎樣,快點進室內就好的感覺,以前塔樓的特色就是守方盡量守住每一個對外窗口,攻方想法子進去騷擾一波,現在這樣改我看不出跟雪地地圖有甚麼不同
還有就是這一年來一直推出惠及新手的方案,先是1.5倍鏡這種超級曖昧的倍鏡選擇,大大影響了倍鏡選擇上的思量,破壞了遊戲各種動腦的部份,後來外抓1秒上面已說不再講,然後偷改了很多槍支的後座力,想當年我剛玩的時侯bandit的槍後座根本跟twitch有得比,現在很多槍已經不再有要壓很大的感覺,副槍smg已經是很明顯的改動,當年smg這種一按打上天的後座就是要讓玩家選擇出拿shotgun打近距離配smg補個中距離壓制還是拿主槍衝鋒穩守打中遠距離戰,現在smg改弱了後座力,連我這種手殘也能壓得好好的,還不要忽視他破千的射速,基本上一按下去16顆子彈中了半排在身你不死也只剩十幾血了,而且這可能只是0.5秒內的事,還有黃標示的op根本不用我說(雖然快要更新),地圖砍走了很多蹲點位,減少了很多要顧及的地方,減少了要用車子先巡視一回的重要性,這樣改一改基本上就是比CS複雜一點點的對槍地圖,少了很多玩家意想不到的對戰規劃
老實說r6本身就是一個要練要記要跑圖要配合要先思考再走每一步的遊戲,步步為營的難度也比其他遊戲來的刺激,往往這就是玩家一直堅持想要變得更強的方向,但近來ubi一直捨難取易,漸漸將遊戲變的跟其他一般fps遊戲差不多,失去了很多舊有吸引人的特色。
宜家devils 唔做rainbow 片唔知睇邊個好
有冇其他廣東話YouTuber 做類似教學 / 新英介紹嘅片
冇就唯有聽國語睇 flash bosz

不過都衷心感謝以往devils 對r6 付出
https://www.youtube.com/c/mineketeerstudio
流出為主

冇咩其他了

新英片冇咩用
一黎就咁講一個角色好難 好多action 可能要夾其他人
二黎平衡性又成日改黎改去 好快變old news

教學就 睇鬼佬果d
簡單快靚正
最近玩番 有無人可以話比我聽點解貧民窟呢幅垃圾圖會加番入causal
次次抽到都即刻有人走場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞