[PC] Rainbow Six: Siege 集中討論區 #13

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
巴打老手黎 是咪k字頭果個
飄忽唔緊要ga 打R6大家明架喎
有時唔知點解有幾場, 係做咩都俾人殺, 做咩都係係咁死 又係咁俾人timing殺之類 for fun心態ok啦 輕鬆但不隨便之類
應該係講緊啲人用鍵盤同滑鼠玩ps4版 rainbow six
黎PC玩就冇呢個問題
死左睇人打係易睇過自己打
唔係作弊
但應該係有背後程式導致
有冇當年條片
係啊我係琴晚add咗巴打你k字頭嗰個
其實我覺得冇話咩老唔老手嘅 都係早少少玩啫
不過玩得好唔好就好睇手感同心情嘅
巴打唔介意我廢嘅咪一齊組隊打下rank囉
打佢個名 加 cheat應該有
https://www.youtube.com/watch?121&v=0rtF4PUkuI8
pengu一定有單打,有無妒忌就自已諗,pengu唔係傻的,唔會自己講出口
事實上pengu同shaiiko嘅關係根本由頭到尾都唔係重點不過用pengu vs shaiiko可以營造到gimmick先係咁俾人講
個陣係唔止得pengu一個告發佢,係大部分嘅pro league隊都認為shaiiko有可疑,不過pengu只係做出面果個
同埋shaiiko根本冇合理解釋點做到人類原則上做唔到嘅行為

pengu不嬲出晒名係個bitch boy不過個人認為Esl ban shaiiko都係合理
https://youtu.be/jJqCMHrfYLo
睇完條片 完全解釋唔到啲one tap係點樣做到
佢唔係開曬直播架啦咩
順便回應埋上面巴打的問題,Shaiiko門事件:
(以下我copy於 https://kknews.cc/zh-hk/news/2ynob8z.html)

2017年9月28日,Y2S3歐洲賽區Pro League小組賽B組的一場比賽中,連續兩個賽季的衛冕冠軍Penta以2:1的比分拿下beGenius。beGenius隊中當時還未滿19歲的法國年輕選手Shaiiko在三張地圖中分別拿下14/9,14/7,8/6,儘管沒能獲得勝利,仍然給不可一世的Penta帶來了一番苦戰,在前兩張圖中都將比賽帶入了加時。

就在這樣一場有驚無險的比賽之後,Penta方面向賽事主辦方ESL提出了申訴,懷疑Shaiiko在比賽中使用了宏(Marco)、VPN、有意操控延遲、使用Team Viewer。十餘天之後,ESL公佈了調查結果,VPN以及Team Viewer的指控並不成立,但反作弊監控軟件MOSS的記錄顯示Shaiiko在超過2個小時的比賽持續時間中有47次連續按下了4 4 4,24次連續按下了4 4 4 4 4,每次連按的間隔都大約120毫秒,偏差僅有4到8毫秒。ESL認為這是明顯的宏表現,禁止Shaiiko在2年內參加任何ESL官方賽事,beGenius這支隊伍也被取消Pro League資格。

這是彩虹六號職業賽場第一次出現封禁。當4444444成為全球R6電競粉絲對於那些精彩穿射亦或是拉槍的刷屏梗,即類似於CSGO比賽中刷VAC,法語R6圈卻始終對Shaiiko抱有信心。在他黯然遠離職業賽場的一年多時間裡,Shaiiko仍在YouTube上傳著排位和訓練賽集錦,而評論區除了路過的4444以外,更多的是法國粉絲的好評與鼓勵。他們堅信著beGenius當初的清白,也等待著Shaiiko的復出。

事情本身確實也存在著不少疑點,首當其衝便是明顯的Penta逾期提交申訴。ESL手冊中規定參賽隊伍只能在比賽開始的72小時內進行申訴,而實際上Penta則在比賽結束4天之後才提交,按流程ESL應不予理會。其次,儘管事件一經曝光便出現了大量比賽中Shaiiko疑似自瞄穿牆的剪輯,ESL的公告並沒有提到相關作弊行為,只有鍵盤按4的非人操作被判定為違規宏,也就是說最可能的是諸如高速單發開火等綁定按鍵宏。放在現在來看,Shaiiko也沒有表現出比Kanto、Joystick等明星擊殺位更為可疑的細節。除此之外,這次封禁更上升到了當時風頭正旺的法國R6與歐洲賽區其他隊伍的不當競爭,各種陰謀論層出不窮。

我自己就咁睇,首先,係程序公義的問題,Penta過左申訴期後先report Shaiiko,係程序上已經理虧。

第二,我集中講penta report Shaiiko用marco上面,「超過2個小時的比賽持續時間中有47次連續按下了4 4 4,24次連續按下了4 4 4 4 4,每次連按的間隔都大約120毫秒,偏差僅有4到8毫秒。」就咁睇,Shaikko真係好似用外掛wo,不過有法國人都出過片(註1 04m:58s),指出MOSS記錄落黎Shaiiko的非人類操作其實係人類做到的。而且,Shaiiko起五個月之後,出左份報告(註2),指有19個pro players都可以輸出到好似444444一樣的非人類操作。

第三,無罪假定,Penta除左MOSS之外,並不能直接提供有效Shaiiko真實用過Macro軟件的證據(無論係個場比賽定係之前Shaiiko打rank的video入面)

以上的3個points,我想指出的唔係Shaiiko有定無用過外掛(Marco),而係ESL起咁多疑點之下的對Shaiiko的妄下判斷同不公正的判決,而且佢係ban左1個pro player兩年(後尾改左1年半)無得打比賽。我最關心的係ESL起依件事上面的處理手法,至於Shaiiko有無用外掛,件事過左咁多年,依家普遍r6 community的睇法其實係羅生門,兩方都係各執一詞

利申:半個Shaiiko fan,如果你問我,我就話Shaiiko一定無用marco,去到佢aimgod的級數,用埋d低級marco外掛,真心唔怕笑死人咩,再者佢打完penta無幾耐之後打Millenium同Shaiiko復出之後打dreamhack去到今年SI2020對Fnatic個木枱ace其實已經洗去污名 (Beaulo初出道一樣比人話hacker,不過beaulo好彩係na區)

註1: https://www.youtube.com/watch?v=8KRGoIDYSGM
註2:https://drive.google.com/file/d/1hic3En_cBdRD_1ashImr-FfNN_SRWHrA/view
呢個我真係唔知
但係第一次睇真心覺得好似外掛
同埋依家佢又打得pro league都證明佢冇開外掛啦 佢自己就係外掛
反應快+有自信掛,佢成日都ONE TAP ONE TAP咁射、當呢個係佢打普通MATCH的習慣,佢反應快到一見到擊殺就停就做到呢個效果?

不過有D真係幾外掛FEEL,可能真係佢勁得濟
佢而家已經無咁勁啦
佢鍾意one tap, 3連、4連發咁射,加上佢的操作好機械式,所以佢初出道已經比人話係hacker (wallhack同aimbot)
不過有d盲掃都好似食硬咁又有d奇怪ge, 特別對我呢d普通玩家
係,好多位無info,又唔係d常企的位,佢都pre埋去,仲要hs人,講真beaulo同pengu都無依d操作,所以佢比人話外掛係好合理
beaulo有嘅,你搵佢舊d嘅片都有
多謝巴打解答
個陣pengu明日之星丫嘛
viewer咁高,人氣勁過SHAIKO咁多
ESL唔想少左個人吸客掛
聽聞norarengo個kizoku依家好大獲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞