「護膚品」 一人一個推薦嘅護膚品

633 回覆
23 Like 5 Dislike
有咩去暗瘡印既產品推介?
Selfridges我都睇過但我無會員
係真係好貴我都係最近先再買返
折咗都要$1200

因為我面真係好油 而家又夏天
暫時又冇諗過真係要睇醫生食a酸
毛孔又大 好易積聚啲油脂閉塞
夏天額頭成日生好多紅色一粒粒
同埋下巴jawline都係keep住會生暗瘡
所以就買返佢嚟用

我早晚都會用
洗完面查完爽膚水就會將佢倒落手心度拍落塊面度
拍完就保濕精華跟住啫喱面霜

最近用返兩個星期左右
額頭紅色粒粒好咗七八成
跟住下巴啲小粉刺都好左
同埋都有幫助後續護膚品吸收嘅功效
皮膚而家又穩定返
雖然我都見到係仲有生暗蒼
但係嗰啲暗瘡係細粒嘅 兩三日又就會消左
面頰冇乜問題嘅皮膚就覺得佢有光澤左
用左幾年Aesop 真心好用 番唔到轉頭
用過以下幾樣野 有啲會持續回購

Toner

B&C green tea
個人覺得陣味幾refreshing 嘅 我係混合肌 有時會內乾外油 呢支都岩我

Bitter orange
比較針對油性肌 用過一支無買了
因為我有時會覺得"拿"

不過老實講Aesop toner係我最唔常回購嘅product
因為toner嚟講 我覺得有啲貴 我用無印果啲大大支無咁用赤

Serum

Lucent
我諗我用左起碼七八支
皮膚變得穩定 同摸落去軟軟地咁 唔識形容
佢加light weight / b triple c 係無得輸嘅配搭 (起碼對我係)

Cream/ lotion :

Light weight serum

唔好比佢個名呃左 佢其實係面霜咁用
佢個base係依蘭依蘭 蘆薈 有平衝舒緩作用
質地係gel狀咁 唔會好厚身
一開始搽完可能人漿住漿住 但吸得好快
同埋呢款個人覺得幾岩 香港呢啲濕嘅天氣 混合/油性 暗瘡肌都岩用
不過由於我有時係內乾外油 秋冬就會有啲唔夠喇
呢款個缺點係支野嘅滴頭 擠完要對準隊番落去 有時會洒左幾滴
可能我手殘問題

Mandarin facial cream

我通常秋冬用 去彌補light weight嘅不足
質地都易推同吸收
對我呢講秋冬都唔會乾
乾肌可能夏天都覺得唔夠

另外如果同我一樣好鍾意 柑橘味嘅巴絲會buy呢隻味
次次搽完都會大大力索下隻手 有種spa嘅味道

B triple C gel

呢隻緊輕係我嘅救命藥
可以係用完lucent serum後當lotion咁搽
不過價錢都幾貴
所以我通常係局部用喺暗瘡/印嘅位置
會淡得快啲

有時第二日要去街/見人 都會全面用
訓醒覺得皮膚發光咁 sorry誇張左
依家無咩出 所以可以慳住用 無咁肉赤

缺點就係貴

Btw Aesop 好多產品都係百搭
可以睇當時皮膚狀況調配
例如我有時身痕有時間都會滴兩滴fabulous oil / 藍甘保濕面膜落b triple c 到用
效果好好

Or
Fabulous oil加落lucent/ light weight 成件事又會再保濕啲咁

我通常都mankind 7折時補貨
平過香港澳洲
我之前去澳洲時諗住入貨 點知無平

打到好長氣 又一舊舊
食飯先
仲有mask/清潔 /body / 香水類打
有機會再share
求介紹!!
https://t.me/xxxibsava
暫時用過覺得有效嘅得dermacept C10同C20 但價錢唔平 如果budget多可以考慮下
女人錢真係易賺⋯⋯
其實睇你肯唔肯投唔投資架炸
本身皮膚差化妝品都用多d啦 相反皮膚好就底妝都可以整薄d
所以我學生都算洗得幾多落塊面到
以前用開400蚊一支精華 但factiv200一支 我覺得都唔貴,而且本土牌子 點都要支持下啦

我係b5用家 用左一星期 塊面真係水潤水潤
但b3 唔同膚質有唔同影響 有d人話出多左暗瘡但最尾佢會謝翻晒咁

其實連登有另一post專講factiv,你可以去追下post先好多忠實用家架(我都係因為本土加黃先支持,點之搵到寶

價錢唔好攞韓國濕尻野同factiv比
如果講口罩瘡, 我推cpb 枝精華水

本來都有用好多弱酸性toner, 但暫時係佢最有效, 不過貴...
用落好用唔駛不停試同買, 其實抵返....
同絲打一樣堅有效
一支精華得15ml但成$500-800 買果下真心肉赤但短時間內見到啲印幾乎退晒又覺得乜都值得(始終皮膚真係好重要)
另外我係用完C10再買C20嚟試 因為我好多千年印+有凹凸洞 所以想試埋C20
如果印唔深/唔多/無凹凸洞C10都夠皮
但比較嚴重的話C20個效果真係無得輸 好癲
非常認同最尾果句
除左價錢 都唔好用質素黎比 成份差好遠
利申 只係講緊韓國啲濕鳩brand 唔係全部
想問下c10可唔可以同factiv b5一齊用?
香芹籽好紅 所以我之前都想試
跟住sales姐姐話呢條line活性高啲
如果本身有暗瘡問題/易生嘅唔岩用
岩唔岩男仔
鼻成日有黑頭+油性皮膚
成日覺得男同女既skincare冇咩大分別推薦你試下
但黑頭我就唔見有改善 唔好咁大期望
因為B310主要改善控油同埋暗瘡

利申 我用緊b5 b310 ard 1個月
想知
Tg
唔保養溝唔到仔
未聽過 咁得意嘅個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞