「護膚品」 一人一個推薦嘅護膚品

633 回覆
23 Like 5 Dislike
有冇咁好用呀三毛
我紅的話係馬上敷菩提純露
保濕抗敏 好平
eroshk有得賣
想問下有冇人用Lush啲洗面同mask 見佢環保 想支持下 唔知好唔好用
太多香料 頂唔順
見到三毛係咁講 去factiv睇下買咩好
啱啱落左單 pha2同b-complex
NAG驚爆發期無買到
我改咗名,真係好好用
唔好買哂啲貨呀
未用過b-complex (之前冇貨)
啱啱訂咗好想買啲試[
但我用左成個月
pha2用左成半支都冇咩效果wor
呢d真係人夾人,你買左咩同有咩效果?
咁我叫你咩名好
但係b-complex都有4%既b3成份
仍然會有機會令你出現purging
剩係爽膚水?
我每次都爽膚水(一定要用化妝棉+ fu一陣, 用好少份量都夠,但你半個月用咗半支? ?我用咗1/10 都未有)

之後要用精華, b310 每次半泵,不過我用導入機

最後一定要有cream , c3p1 每次半泵因為太油,啱冬天多,但超滑(因為之前b complex 賣哂,未試,所以逼住買c3 )

淨係爽膚唔夠wor
叫返三毛啦咁
唔係呀三毛
我用完pha2 抹之後再用b5 再用lotion架
但d暗粒仲係好多
我一個月用左半支到 早晚用
要deep clean 咗先,
我都勁多暗粒,
冇得做facial 嗰期自己用手
深層清潔完再用爽膚水fu 耐啲之後先搽嘢

我日頭冇搽反正戴口罩好焗

你lotion 都係factiv?
我一星期做一次deep clean架敷磨砂mask
唔係呀 cruel ,亂咁買 的
想問其實搽左乳液之後唔駛搽面霜都ok?夜晚淨係搽b complex保濕夠唔夠去到第二朝?
Aesop 勁垃圾
我混合+易敏感皮膚
塊面成日好油但面頰又乾
面頰、頸位成日生瘡 塊面就生暗粒
平時用開organic / 天然護膚品
第一次買Aesop 係用b triple c mask
質地勁似膠水
搽完開冷氣訓覺 塊面都勁笠勁唔舒服
好似有層膠漿住塊面咁
重點係一星期用2-3次皮膚都冇特別好
瘡照生
用咗冇1/3頂唔順掉咗

同時間有買埋綠茶toner同埋蜜柑面霜
初初覺得唔錯幾好用
因為用完好matt 望落冇咁油
早晚都用 用咗一個月度發覺鼻頭甩皮
化妝又唔貼 仲要條頭敏感
都唔知係咪支toner 酒精成份太重 搞到皮膚刺激又乾

不過 我仍然比機會Aesop
諗住可能呢幾款唔啱我
所以我又去買in two minds toner, face cream
同埋香芹籽潔面
又中伏

首先我已經連續用咗兩個月
又係同樣嘅使用感
初初用控油唔笠 但用落乾到生瘡出油+鼻頭甩皮
而家完全放棄Aesop
好後悔信咗好多網上分享話Aesop 有幾好用
基本上toner 搽上去好大陣酒精味
所以搽完先好快吸收
但感覺塊面係乾 唔係濕潤個種
打死都唔再買Aesop
用過樂天爆谷洗面膏
好香
開頭都驚日日用會去角質去得太勁
因為佢有啲好似磨砂咁嘅粒粒
不過洗完面覺得塊面潤得嚟又乾淨
用完又唔敏感
缺點係好快用曬
Aesop skincare淨係用過 b triple c gel
我覺得好好用喎反而
唔知mask同gel係咪兩個產品
蜜糖質地 用落啲傷口都好得快左 啲暗瘡印都淡色啲
同一款嚟 我寫錯名
可能唔夾我皮膚
其實factiv同the originary分別係邊? 見個名差唔多, 點解factiv貴幾倍?
如果想減眼紋應該用邊隻?
我c3 p1 一定夠
factiv係香港牌子 the ordinary係外國牌子睇吓你有咩需要啦 budget多啲可以試吓factiv
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞