「護膚品」 一人一個推薦嘅護膚品

633 回覆
23 Like 5 Dislike
戴口罩出哂粒粒又冇得去做facial
試過搽好多唔同牌子都冇咩改善
有冇咩護膚品絲打係必買用到空樽㗎
Factiv
生粒粒可以照下面咁買
爽膚水:PHA2
乳液:B-Complex

黃店嚟,本地牌子,
用咗好多罐空樽,超級推介
Albion 粉紅色個支乳液
真心 爆瘡爆左十年
用完皮膚好水潤穩定
我剩係有Pha2 另外嗰兩支早晚用都得?
搽完戴口罩會唔會好笠
skin need 正
Albion 健康水!!生粒粒皮膚敏感濕敷佢!
Epionce:好乾/爆瘡都用得,洗面 toner 精華 lotion都好用。
Factiv(黃):推介B5精華,易推唔笠又保濕。
Beginning Skincare(黃):去唔到做facial咪買下啲貴少少同靚少少mask ($20UP)
幸福肌(台灣):佢支toner好保濕,夜晚用好正。
做任何護膚程序之前都要用爽膚水,
精華之後用返乳液可以鎖返住啲水份同營養,
呢兩個步驟真係缺一不可 唔可以Skip架

除咗支S100精華我冇買過之外(因為唔算乾性皮膚,冇特別需要強力保濕),
其他產品我長期都有補貨。
精華係隻REL1屬油性之外(For夜晚用),
其他都係偏薄身吸收得好好。
面霜C3P1比B-Complex厚身啲,所以我都係當晚霜用。

我上面講嗰三支朝早用都完全唔笠,
特別用咗B310+NAG,個控油效果真係好明顯,
依家只要我出街都一定係用呢支精華。
(記得PHA2爽膚水要用化妝棉上)

我好懶周圍試,用慣咗就成套用同一間,
連化妝品都係咁

記得唔好單用精華呀,效果差好好好好好遠,
即使係其他品牌都要入手返支爽膚同乳液呀。

利申:真·長期用家,如果我係打手就死全家
有咩磨砂推介
好勁啊 你邊度買, 未聽過
我個鼻成日脫皮
咁多人用嘅, 一定好好用,即買
多謝絲打 好詳細既分享
另外想問下EAA20好唔好用?係咪真係白到 去印得唔得?
https://factiv.hk/

你上官網買啦 本地黃店牌子
$250全港免運
見到 thx
EAA20我早晚都會用(要搭B310用的話記得先用EAA20),
So far用咗四五支感覺雀斑係淡咗小小,
皮膚有冇再白到唔算太明顯(本身皮膚白好難做參考),
不過整體有光澤同透亮咗。
比起其他以前用過嘅美白產品,呢款補濕做得幾好,
用落好薄同好舒服。

美白真係長期作戰嚟,
最緊最緊要做好日常防曬,
出街即使唔化妝都起碼要擦有防UV嘅base。
皮膚是個Bitch
屌那星出戶外一日就即刻出斑變黑,
但係要白返以前咁隨時要用一兩年
多謝分享我遲啲買你推薦呢三樣黎試下
我都係買咗呢一set
大約連續用左五日 皮膚係穩定咗
但佢會將你原本暗粒(一少部分)變成暗瘡
唯一令我放心既係 皮膚新陳代謝快咗
所以比我感覺係加速我啲暗粒既新陳代謝
想知呢個係咪正常現象 絲打你一開始用情況同我一唔一樣
我唔係暗粒皮膚,
係耐唔耐嚟M前後標一兩粒暗瘡仔,唔敢亂答你。

我阿妹就下巴好多暗粒,
有一晚嚟我屋企瞓,用咗Set嘢一次,
第二日下巴暗粒少咗勁多所以佢都買咗同一套。
頭先問咗佢,佢就話畢嬲暗粒生生下都有變暗瘡,
不過用咗呢一套就少出咗好多,
冇話用完反而多咗嘅情況

暗粒變暗瘡原因有好多,
角質層太厚呀,塊面唔乾淨呀或者補濕做得唔好都有可能。
不過上面呢一Set確實對暗粒皮膚有幫助,
相信就唔關套護膚品事

如果都係唔放心,
可以去佢哋Facebook page inbox佢哋都會覆返你。
我以前以為一次只可以用一支精華,
都係inbox問佢哋先知原來可以
(所以買到一枱都係,陷阱嚟)
好既唔該哂你
等我用多幾日 用足一個禮拜觀察下先
絲打係咩膚質?
絲打好似好熟factiv
想問一枝精華/乳液用到幾耐?
見佢價錢唔平 但個量好少

利申 窮學生
我都想知 啲護膚品全部都係藍咁
好難搵又好用又抵又黃既product
精華個泵每次冚蓋,
佢都會自動Refill下一次用嘅份量,好方便。

我自己就個泵Refill幾多就用幾多,
但好多人講過一泵對佢嚟講太多,減半就啱啱好。
好似我咁用,大約三星期左右用晒一支,
如果你減量咁用嘅,相信用到一個月以上。

唔計個泵嘴,個份量高度4cm,
你唔想浪費絕對可以減量用,影咗圖比你參考下

(佢哋好似考慮緊轉唔轉吱吱包裝,不過我鍾意依家咁)

乳液早晚用約一個月用晒,
每次吱一下啱啱好夠晒全面+頸。
我有用開b5
好好用
唔笠
但係b complex就皮膚受唔倒
用完會紅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞