[高溫效應] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (36)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
睇佢地ig d 相又唔明佢地風格和..西裝唔少MK fit 同MK style...然後胸位好窄...唔識欣賞
我係講D恤衫ok咋,無話D西裝呀
Pad pad位起毛頭?

一定唔關張HM櫈事
換咗張櫈去啦!或者加個套,多多都唔夠死
去IKEA買返個JUSTINA
都有啲騎呢和,有冇啲正常野post 黎睇下,等人個心定啲

唔錯呀

有冇巴打有扁平足?搞到着boat/loafer都好柒。。可以點搞

睇你嚴重程度去到邊
儘量揀闊last着
我對腳都幾嚴重下
Alden Trubalance、CJ 325 314
勉勉強強都算着到
再唔係就要bespoke架啦
如果真係太扁,bespoke 都唔係幫到太多
想問suit supply 如果買一套現成suit 最低屌個隻 再加多條褲 改褲腳 係咪要around 4000 追咗post 想再confirm thanks ching
陳記有MTO,牛記都有
有冇咩皮帶推介
budget $800
Bespoke要睇功力同派系,德系同日本師承山口千尋就很注重腳型問題處理。

上面幾圖係瑞典鞋匠Daniel Wegan(曾掌G&G bespoke department , 2019 shoemaking world champion) 度腳時所用既一啲器具,包括係描繪腳背形狀、腳底壓力分佈同腳底形狀。

一般黎講,針對扁平足既做法有兩個,一係加闊鞋腰空間,二係足弓支撐(從兩側及底下),時有兩者並用。扁平足其實並不是甚麼新鮮問題,有足夠經驗同能力去處理既鞋匠亦好多。

唯一問題係你肯唔肯課金姐
想問下點解波鞋可以好輕鬆處理呢類問題?
牛: 就係細個著得波鞋多先有扁平足
波鞋多數用膠同布做,有一定彈性,所以外覲上無咁明顯。佢並無解決到個問題,只係用大量既緩衝去令你對腳感受唔到來自地面既衝力。

但同時因為佢提供既大量緩衝,腳底行走時缺少來自地面既回饋,足弓同小腿既肌肉久而久之就缺乏訓練(足弓同小腿本身有幫助承受衝力,分擔膝頭壓力既作用),除左會令本身扁平足問題愈見嚴重,亦對膝頭本身唔好。

帶大量緩衝既波鞋,本身係用於高強度運動(如籃球、馬拉松),可以幫助保護防止受傷,但唔係俾你長時間去著的。
牛記新jacket
有的也是天生,先天因素少見啲既有,有先天性跗骨黏合、先天性韌帶鬆弛;另外都有其他遺傳因素。

後天因素佔大多數,個人太肥、足弓部分缺乏運動刺激、著鞋習慣唔好等等都有機會。

肥而導致既扁平足主要係因為當身體過重,就會加重足弓的負荷,足弓本身肌肉承托力不足導致塌陷而出現後天足弓偏低現象。

細個成長期既時候打得波多,長期進行劇烈的運動,都有可能造成韌帶鬆弛慢慢搞到變左扁平足。足弓既運動刺激不能太多,亦不能太少,太多韌帶會鬆弛而搞到扁平足,但太少又會因為肌肉缺乏刺激,足弓肌肉缺乏訓練,又係會出事。

至於著鞋習慣,長期著有大量緩衝既鞋(尤其是籃球鞋)或者完全無支撐力既鞋(例如白飯魚),都會有機會造成扁平足。
講多兩句,其實真正可以糾正扁平足、解決問題的話,都係要先知道左個腳型,再用外加加番適當既承托去承番起你個足弓,慢慢去矯正個形。bespoke鞋如果做得好,你可以當成是對鞋本身內建左個矯形鞋墊。
牛記ig係乜
細細個成日著白飯魚踢波
napoli褲冇得單買,一買就要買一套
一套改埋唔洗$4,000,3千尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞