[高溫效應] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (36)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
重好難頂...
之前搵etsy一個自稱前sab廠工人整左個咁既

重到根本唔會用

Croots佢話bridle leather咁我希希唔會太差
日日番工粗用唔會加筆直喇
可能我大汗啦😅⋯⋯我夏天基本上90%以上時間都係唔著襪,同埋著loafer嘅話就一定唔著
Bridle重到仆街
有無邊間西裝舖好?
Budget 15000以下一套

之前俾間S字頭水撚左好多次
你依個價位 WW Chan 都應該ok 喎
Vass Budapest巴打們點睇?
一定係Wwchan但15000得唔得唔知 可能仲要加d
Bridle有乜可能唔重?
亞洲最佳裁縫Sam哥?
budget上到15k
之前又比S 字頭水 唔會係葉劉愛店掛
S字頭去到萬五,除咗Sam哥,仲有邊間?
岩岩research左少少
Single gusset都淨重2kg
係,所以你去A 記試下拎上手先 諗下未裝野入去都咁嘅重量 自己接唔接受到

我自己其實都好小拎黎返工因為都幾重下
想問下擦馬pat鞋既毛碌機可以係邊買?
請教一下。幾年前係Browns造咗件blazer,果陣無乜錢所以無造褲。

依家想造返條褲,但佢哋話果隻布已無。

我記得我都係用最standard嘅料,好似VBC深蔚色。

請問如果我去第二間造有邊間唔好太貴?最奶一千鬆d而建有機會搵到隻料or類似的。
請問如果我去第二間造有邊間唔好太貴?最好一千鬆d而又有機會搵到隻料or類似的。
Blazer一般黎講唔會搵一樣布整條褲
因為感覺上會似suit........
唔好意思⋯⋯可能唔應該講blazer。因為果陣我唔會著suit,所以無造褲。請問我最好去邊間試下造條褲呢?

我唔太識,請幫忙。
明你意思。但唔太可能造返同你jacket 一樣既褲出來。因為就算同品牌同系列,唔同批次都好可能有差異。寧願你整條灰褲拎來separate 咁著仲好。
可以睇下Page 1
睇返你件Jacket入面既tag 確定下咩牌子

最好拎住件Blazer入鋪頭 就算搵唔到100%相似
或者佢地會幫你搵到隻你接受到/睇唔出分別巴布
你預幾年前既一千鬆D計返通漲而家可能要2K
我都明⋯⋯我要求唔係好似各位高,因為我本身唔會著suit,但諗下人都想有一套可以有需要時著。所以唔係100%顏色一樣,只差d d我都可以接受我估。但真係唔知去邊間問最好⋯⋯
好似係VBC。好基本嘅料。
差啲啲好核突
你造條灰褲嚟襯好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞