[高溫效應] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (36)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
咁做 係為左達到咩效果呢
加快速度(雖然用風筒都得仲更低風險)
佢擺明想玩野先燒
我開始學擦鞋時係咁教㗎!

皇家英軍係咁擦軍boot的
黑色就好,淺色少少都死
如果控制得好,都無乜事的,只要唔係好淺色。
不過唔識唔好亂試,我唔負責任的
我就想燒走啲舊蠟,平均熔上啲新蠟。
風筒係低風險好多,但無呢個玩嘢的「效果」嘛🤪
聽日睇
我又睇!
橙哥聽日做model
都話你明玩野
灰啲,唔知佢地仲有無。我還在P記做開荒牛時入過兩水都幾好賣
新手入門一問
smart casual
西裝嬲同條西褲 其實應唔應該同色?
因為訂西裝好似都西裝嬲+西褲一set 同色
巴打講緊嘅喺香港會偏formal,係odd jacket同odd trousers嘅配搭,去#1啲blog睇下。

香港嘅smart casual講緊係恤衫西褲,凍就加件cardigan咁。smart casual想著得好睇,恤衫領唔好硬,扣鈕領,條褲靚。唔係冬天可以加safari/shirt jacket等hea hea地嘅褸。
示意:https://www.permanentstyle.com/2019/11/the-weekend-capsule-wardrobe.html
條牛換做西褲就差不多
巴打好pro
我解釋下點解我講果隻算係心入面嘅smart causal
我係諗住入面一件純白tee 外面加件淺色西裝嬲(唔扣鈕)
下身牛仔褲/九份西褲
加對白sneaker咁
咁樣已經好casual
轉polo、chino、loafer 會好d
因為我就係想casual d
例如去食下d靚飯果陣著下咁
所以想請下教如果下身著九份西褲
如果用件西裝嬲同色會唔會好怪?
因為訂左套西裝佢上下身同色
sports jacket 吧
正統suit既上身搭九份褲我覺得唔係好夾
我唔叫pro啦
如果套西裝係翻工深色羊毛西裝,唔建議波鞋,casualness同formal差太多
你一套mid brown linen就唔同講法
就算係casual suit,喺香港都幾出眾(除非巴打車出車入嗰個級數啦…)
套西裝咩料咩色咩樣架?
巴打你好
我有對last 348嘅cj都係有咁嘅情況
想問咩原因會導致咁
同有冇方法可以冇咁明顯

有少少似呢種樣 唔exactly一樣
不過都係淺灰 偏casual
(圖我上網搵的)
呢類算係西裝嬲定上面巴打提及嘅sports jacket?
我都想知
有冇巴打買過elastico皮鞋黎著有冇咩評價
想平平地買黎粗著
oversimplified:
sports jacket,
少啲shoulder pad
顔色淺
質感重

suit jacket,
有同一物料嘅褲
多啲shoulder pad
深色
滑手啲

如果你件褸符合sports jacket嘅feel,咪可以拆嚟著。suit jacket同sports jacket唔係mutually exclusive
其實深色上身都可以做sport jacket ,而且好常見,最經典嘅例子係navy hopsack
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞