[高溫效應] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (36)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
寛,如果有夾尾指,或者露左個形出嚟代表唔fit?
連登費事出樣啦
Sure
試下vass U last
睇完張相再望下你個名
忍唔住笑咗
最近有冇啲咩柒嘢笑下
例如refinxxy果啲
我隻腳
理想狀態既vamps,bespoke同RTW都有俾你參考下。

Ann Bespoke (bespoke, 320k yen)

Mori of shoemakers (RTW, 5.4K HKD)

Hiro Yanagimachi (bespoke, 495k yen)

Yukiko Okawa (bespoke, 498k yen)

Masaru Okuyama (bespoke, 38k HKD)

John Lobb Paris (RTW, on sale item 2.1KHKD)

Yanko (RTW, 2k HKD)

Gaziano & Girling (RTW, Gift)

我個人意見覺得,買鞋嘅時候鞋楦嘅適合程度同皮既質素既priority幾時都係高於「工藝細節」、「手工細節」。

前兩者係當你同人哋企喺度交談嘅時候,人哋都可以留意到嘅嘢,亦都可以從正常人與人之間嘅正常社交距離去判斷呢對鞋到底好唔好睇。除咗形狀本身之外,如果對鞋嘅鞋楦楦型係適合你對腳,出嚟嘅線條就會更加靠近佢原本嘅設定,而唔會俾你對腳搞到變晒型,係一定會比較好睇嘅。

同時如果你隻腳本身同對鞋係夾,相對地鞋面嘅摺痕都會比較少同冇咁嚴重。至於用料,則係好大程度影響緊對鞋着耐左之後睇落殘唔殘。學魚蛋哥話齋,靚料天生麗質,輕輕保養下就容光煥發,啲料本身差既,你點保養都係易殘。

當然,工藝水平同手工水平都十分重要,但更傾向於有研究既人去欣賞,亦佔去左大部份價錢佔比(人工最貴),新手過度著重呢啲野但又俾唔起「真貨」價錢,只會落得被gimmick 野水鳩自己。

與其花大量時間爬人地既意見,不如落街試多幾個last試多幾個牌子,人人對腳唔同,網上意見未必合講田,要在林林總總既rtw入而搵出適合自己既楦,是要花不少時間的。
當然最理想緊係vamp 位唔會有太多空間同摺痕唔會太嚴重 不過以3000蚊的成鞋黎講 instep 寬度同爭位都算係合適 以佢的工黎講收貨架喇

成鞋的野 總有佢的限制架麻
入面有兩對野2k左右wo
講多兩句,成鞋黎講其實個楦啱唔啱自己,同對鞋本身嘅價錢並無必然關係,價格反映更多嘅係響做工、用料上面,而非楦形,大把人著Carmina Rain last Ok但著唔到G&G tg70;亦好多人著vass U last舒服卻覺EG 888腳背太低,難道是價錢問題嗎?明顯不是,是契合度的問題。
兩對2k左右係有點水份喎,你對JLP呢個價係機會難逢😆
香港買成鞋其實有好多焗限,首先大部份鞋款無得揀寬窄,只有長短。
另外就係大家比多啲心機學擦鞋,一對擦得好的鞋,有時可以遮蓋好多缺點。呢個同女人化妝非常相似。
另外大家不要齋看款,舒唔舒服其實好重要,唔舒服其實你係唔會想拎來著的,咁咪仲嘥錢🙈
我扁平足、舟狀骨好突出,迫於無奈一定要揀bespoke
所以好羨慕你哋可以揀成鞋,black friday都可以入多幾對
咁我一陣擺多對carmina同cj其他鞋無乜點影
我都唔知幾想有咁好理由去買bespoke
如果想再smooth d, 應該用BB leather lotion 清走佢定用風筒溶緊少少再捽?

有對loafer買短左
個toe stiffener頂到腳中指
有冇辦法撐闊整鬆啲嗰個位?

定係只可以慢慢著軟佢
大細腳+扁平足買唔到成鞋仲難搞
蛋爺大袋係唔同啲
btw有無bespoke好推薦
10k樓下 想整多幾對
高和呢家整都有排等
原本係啡,俾我操到咁的
Bespoke幾時都係有排等架啦!高和係入門中既入門喇bespoke黎講!造楦他們是有一手的未聽過佢地既容投訴唔舒服,多數只會投訴望落比較old school同工比較粗。
拎去搵許生擴下睇下得唔得
未有錢到上masaru okuyama住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞