[高溫效應] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (36)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
好啦咁⋯⋯
差dd 如果睇得出仲核突,不如你做條灰或深藍好過
做多套suit
灰 啡色系都可以夾到你navy 上身suit 多隻色咁撞下
唉⋯⋯就係唔想使太多錢
如果budget 預做一條褲可以諗 灰 啡 甚至 olive色系, 用返相似既布料
又或者做chino都可以
但係要預左咁樣著就唔會太formal
愈想慳結果愈浪費錢
其實我係想叫做有套suit著必要時,所以先想造返條最近似fabric / colour嘅褲
其實又唔洗太執著上下身一套既,分開去著都足以應付大多數相對正經既場合
雖然唔關西裝事,不過我都想係度問下,我想係英國買條vicuña scarf同寄黎香港,間公司話佢會做埋certificate ,但係我係咪都要同漁護署申請?睇漁護D文件睇到頭都大thx 🙏🏻
唔洗
Thx,D文件睇極都唔明,又話要條頸巾有原產國logo ,又話咩附錄二要申報,搞到我十五十六
呢啲野是賣家搞的,除非賣家叫你做野否則坐定定等收貨就得
G2000囉
如果想試下揾返咁上下色嘅VBC fabric, 可以去尖沙咀artextile / 廣興問下, 佢哋都有散剪VBC嘅布。
重點係有色差呀嘛!同號碼疋頭疋尾都可以唔同色,更何況連number都無?就算俾你個色一模一樣,仲要考慮重量同texture

接近色但又明顯睇得出唔係一塊布真係柒到不能再柒,呀自稱中環人既某位葉生之前都柒過一次,真係笑到gap gap聲
睇到好想整返套
最近整左套差唔多色
套衫同background 襯到絕
罷買initial 拒絕奶共偽人micnlm
https://lih.kg/2173119
明白了。
想問下大家知唔知香港邊到有jeansda既boot賣,睇中左佢對Lancelot 但係唔知買咩碼好
去牛仔古著post問啦
各位大神,恤衫有無推薦
bespoke 既話估大家應該會答AC
如果MTM/ RTW又有無其他?
AC RTW又買唔買得過?見個網做緊特價
冇budget點推薦? don't play me
千零一件好多選擇 你傾向AC既咪上去摸下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞