[高溫效應] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (36)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
唉 揾唔到岩碼呀
無⋯ 買berwick 一定要有的血的教訓
賣走左我對berwick,當cut loss
如果你身形唔係距離標準或正常人太遠,係可以的

係我呢類太瘦就無得選擇
著半日/返到office先著
鞋撐攝銀仔撐一撐佢, boot未必得,普通鞋我會咁用
所以勸新手巴打直接carmina/cj 起步,唔係無原因
全部都係血同血汗錢既教訓。
除非你對呢個行業真係有興趣 如果唔係冇話咩交學費
你識咩場合著咩衫就ok 好唔好睇交比tailor
西裝本身就係高檔野講class
bespoke就更加貴(當然呢度d巴打都好有米)
不過bespoke都係人夾人 以下係DB個ig搵(條褲)

我自己都唔太識 交比巴打們comment下
我對berwick belgian loafer買返true size冇特登買細
break in無乜問題 同埋我會著襪
千零蚊粗著下ok既
不過都心郁郁想試b&l
試下alden unlined, 仲舒服過b&l
好想買呀!!!等極都唔返貨
琴日返office著,都唔算行得多都刮到仆街
我試搽凡士林落鞋筒睇下有無用先,但今日唔敢著住
Berwicks仲要買boot 你預左write off自己隻腳啦買loafers都著左我個幾月先break in
Write Off隻腳
著厚襪啦,長過鞋筒嗰啲
Fit size仲著厚襪會好痛苦
著下除下慢慢黎啦
我想講我第一日已經係著U記果款長襪都頂唔住
我又無咩野喎 成日著
Berwick我都有boot loafer同對derby
但係着左厚襪之後又冇話真係好痛
着boot嗰陣鞋筒個位都唔痛 係腳踭背個位會刮
仲要得右腳刮左腳唔刮
所以買返alden
我又冇話好頂唔順
P記自己既loafers 有冇人買過
今日著鬆到仆街既鞋
我都可以 但patpat 真係Alden 靚啲
cj?
Jmw?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞