[高溫效應] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (36)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
重點唔是你點表達,係你肯課幾多金
牛巴條褲好似略短?
即係起碼要到bespoke 既level 先有得傾?
吊帶拉得太高GG
唔係bes唔bespoke既問題,係padding stitching密度同毛樸用料既問題
唔用就真係會變形,stretch到變形除非佢用大兩個碼既tree姐唔係邊有可能
請問係alden 馬皮嗎?
Shoetree撐到隻鞋變型係會發生的,尤其是個tree太大,同埋唔啱對鞋的頭型時,同係乜嘢皮反而無乜關係。
原理同牛巴之前解釋腳同鞋的內容積關係係一樣,只是今次個tree係唔會disform的,唔啱時只會係對鞋變型。
呢個就係點解lasted shoetree係最好的的原因。
我諗兩個原因
因為rtw係為左fit大部分人
所以佢縮短左個toe stiffener 令可活動空間加大
對於左右腳唔同長(我), 瘦腳所以買細(我)嘅人非常友善

個last偏長 pattern上佢都做長 所以lacing位會縮少少 而延伸鞋前面部分
為左個比例好睇 toe cap又要extend返少少
但係因為已經到左摺區 所以toe stiffener唔可以跟住長 咁就會有creasing on the cap

歡迎其他巴打一齊交流下
有時cordovan左右腳個texture唔同... 一邊會鞋啲冇咁令 加埋有少陰陽色 我都會用wax 平衡返兩邊

至少新鞋會做
尤其是cordovan 我覺得更加易變形
隻split toe tree個腳指位大得好誇張
好多時買到返黎 我都會改裝下
cj黎
cj whisky 嗎?
dark brown黎 實物綠d
正常用通用撐個彈簧會容許個撐有一定程度既變形,我用herring shoes的撐撐cordovan,撐了很多年都無問題的。

除非你用了形狀相差很大或是其他鞋的lasted trees,而且兩者都有一兩個維度大於對鞋,先會話變形姐,但呢個case牛皮鞋都一樣會變,我不會將佢視為正常日常使用。
你用開邊隻
Alden個shoe tree為其他鞋可能有點大
同埋佢基本上係槓桿不是彈簧,所以有時係真係會撐到個頭變型

係咪呢對阿
Cedar green
一樣,幾十蚊算係咁
買左對tlb 著一陣已經有摺痕係咪冇得搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞