[高溫效應] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (36)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我緊記得,你染好色就攞比我睇,我仲笑你做乜染到條矮瓜🍆咁

Why not both
之後再深做啡
Thank you! 好多時都見到依種,係咪腳指公舊骨逼出來加上vamp 多空間?
空間分布不理想都會咁。舉個例講講,1米乘1米乘1米係一立方米,0.5米乘2米乘1米又係一立方米。

家陣有樣野要塞入個「一立方米既空間」,而呢個空間既容器係可變形既,但無論點變形,總量不變。

樣野既參數係:2米闊一米長0.5米高

你放佢入個「2米闊一米長0.5米高」既一立方米容器,佢就會perfect fit。但如果你放佢入個窄啲既容器,雖然總量不變,但因為要入去既物體「闊」既參數大於器皿,所以只會有三個圓個可能性:

一、塞唔入
二、塞左入去而該物件變形
三、塞左入去而該容器變形
四、塞左入去兩者一齊變形

當然做鞋做楦既時候三維既分佈會更複雜,而且要在不同地方預留活動量,但基本概念都係幾一件「物件」(你對腳)塞入一個合理既「容器」(對鞋)入面。

兩者之間形狀、三維分佈愈契合,所產生既「變形」(逼腳或鞋走樣或核突摺痕)就愈少。
Btw Jasper對腳係真係好撚難搞,啲趾骨好三尖八角。
Thanks! 有機會上來再請教下你!
其實想問一樣野
如果之前對皮鞋冇研究,你覺得直上你舖價位鞋好d, 定低價位trial and error 左先好d
唔記得之前有冇提過,不過自己又唔會成日買皮鞋,直上suppose make sense d, 但又唔夠知識去理解高級嘅鞋
That’s my value man
As in all in, 唔一定要trial and error?
Oh wait nvm,我明你講乜了
我自己嗰時唔太熟買左對CJ handgrade,其實本身係值,但自己對個fit唔太了解,搞到鞋cap toe個位都有creasing。
唔係叫冤枉錢嘅,只係如果有多幾對嘅經驗,啲錢可以用得值啲。
如果同價位有經驗嘅幫你睇啱唔啱,直上都無妨。
買太大搞成咁?
多謝分享,我都係諗緊呢個問題
衰左我都會繼續著到壞為止,所以估計好小機會買皮鞋仲要近排wfh比較多,著嘅機會再小左
衰左你心裡會有條刺...
最緊要係合腳, 價位都係其次
牛巴value在佢比到意見你知道點為合岩腳

全力支持買loafer 真心 最萬用一定係loafer
Agger,我著得最多都係我兩對loafers,依家逼緊自己著下其他鞋
認同直上會使少好多冤枉錢
唔係話牛記皮鞋最好
但第一對皮鞋令你對皮鞋有正確知識
之後買其他鞋都會應用到
唔會著錯fit/唔啱腳夾硬買

變咗你之後每次買嘅皮鞋都會令你想著
一齊投入bespoke的懷抱吧
直上前題要有人睇住
前後冤枉錢我會估值為6K左右
啲鞋錯又錯唔晒,係有啲位唔滿意啫
對WOLIVERINE 1000 之前俾雨水濕過一次勁之後
又處理得唔好
宜家對鞋好大陣皮UP味
點處理好??
我已經塞左2個禮拜疏打粉(雖然陣味已經輕左),
亦都試過拎去露台吹風,但陣味都係好重

著左7年 ,唔捨得掉
係加咗都唔work,定個pad好易甩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞