『薪火post』BNO 續期資訊(93) 睇頂置

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
舊bno, 10幾年前屋企人幫我申請完冇用過...
你千其唔好話自己變過性,玩change to an existing passport,想proof都冇得proof
照正常renewal程序續,寫封信話自己十幾年都冇留意舊passport 錯性別
穩陣就email or webchat 問咗hmpo先好俾錢續
十幾年前應該 FCO (香港英領發出)
香港職員做嘢睇嚟都...
唔該哂巴打
想問下幫人寄bno文件
個寄件人係咪要寫返續期個人個名?
定係話邊個都得?唔該曬
仲可以Twitter DM問
梗係申請人個名啦
係好求其
有朋友去續期,身分證已經加左英文名
但係本續期既passport,都冇幫佢加......
有冇巴打申請時發現張相無論點佢都會幫你zoom到好近(本身張相影到晒成個樣同半身,但佢display出黎就得番個頭,仲要好似冇左一忽咁 係咪正常
用hkpost 見佢14/6簽收左
但岩岩收到email 話not received
嚇死 以為唔見左
上黎望一望 原來大家都係咁
Me too
咁佢入機時有無入埋英文名,問佢以前個名,有無入返無英文名?

呢度有case,有人個名身份證同特衰唔對,要佢改埋特衰,加返英文名先批俾佢!真係唔同PE ,準則都唔同!
正常
thanks! 咁我照submit
Cut頭頂吖嘛,你一係影過,直到上載cut完啱你心水為止!有巴打話撳一撳低啲頭髮會好啲喎。否則護照張相會cut頭用十年!
你接受到張相係咁印落護照就得,否則影過囉。
好明顯當年FCO 既職員係無幫佢入新加既英文名

佢個case 係小童BNO 冇英文名,去FCO 續大人BNO時,身分證已加
但FCO既職員就冇幫佢加......
我講返當年去英領時,加名經歷。其實我係當面問佢哋,想加名落本護照度,職員問我有無改名契,我話換身份證時加嘅,身上亦帶咗張宣誓紙,佢剩係叫我份表用新名申請,寫返舊名於表格上,改咗嘅地方加簽返就搞掂,成件事比想像中簡單直接!舊年續,都無咩特別,只不過問以前用過咩名,咪填返無英文名嗰個。舊護照對應新證,無加減就應該最簡單,如果要加返,依家要宣誓紙會穩當啲。

Coronavirus (COVID-19) - in line with public health guidance, we are working with fewer staff. It will take longer than usual to process your application.

We haven't received your documents. Your application will be kept on hold until you are able to send us your documents. Send them to:

岩岩SMS收到呢段野,以家驚到仆街,明明DHL寄左去簽收埋,屌我係咪寄失左
睇多次成封信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞