『薪火post』BNO 續期資訊(93) 睇頂置

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
好彩今次唔係我個本
上次S.JONES 好撚快手
謝謝你
另外,睇完doc都想問下
如果我選擇交父母出世紙及結婚證書的彩色影印副本,唔交正本咁使唔使加解釋信?

仲有好minor的問題,用雙面影印or單面影印有冇影響
請問
我爬文見到大家都會連續收到bno同埋寄過去既文件(分兩個DHL寄
我已經收到新bno啦
但啲文件仲未寄返黎⋯(未收到DHL既SMS
有無email途徑問下佢?
定係可以再等等先?
13號MCKENNA簽收
moran 做唔切d 野又霸哂黎簽收
副署表格填錯嘢要副署人簽名
雙面,慳紙減重!
護照唔使縮印,一版上下兩個影像都有4版內頁,雙面印就可以印8版內頁。
個零兩個星期會到,催唔到嘅。
佢話:你唔寄嚟就唔使咗L多嘢做!
所以我都唔明,班大陸出世嘅打生打死都要攞bno!嗰啲香港出世就父母就唔識幫細路登記bno!明明宣傳強勁無奶油唔知,真係幾奇怪!
我無想避我係問邊到有得download俾我填
上面講左佢當我係renewal 而唔係first adult passport,renewal唔洗交副簽,所以我login 都無位下載
我係
笑死
有97前香港出世朋友話當年父母嫌貴/嫌多人/無需要去旅行等等各種原因而無申請
咁咪照跟系統囉,有咩好擔心呢,系統要乜俾乜,佢話renewal就renewal!有舊證有基本文件,PE 會再審批,真係唔夠會叫你補,你唔需為一啲未發生而可能發生嘅事而擔心或補救啲咩!系統現時已更新,bno一律以續證處理,無需要求更多文件。你安心按系統要求執齊文件,連舊證寄去就得,無需多疑。
當時計英磅,兩舊水左右都真係有啲貴,嗰時宣傳講係旅遊證件,淡化咗國籍又真嘅!我記得當年郵寄申請,唔使迫又唔使爭。
paper form /舊 system 嘅副署表好似要申請人自己填嘢同簽名?
之前講過呢個問題,但係冇執到

舊 system 有埋 countersign 嘅 declaration form,右上角嗰個係申請人簽名
段字應該係講緊呢張 form
屌 15號仲未簽收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞