『薪火post』BNO 續期資訊(93) 睇頂置

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
6/15 入黑洞(R Moran)
前日收第二次
等待是寂寞恆久
想問去台灣用過火車頭,係咪唔可以再用bc
因為我本passport已經係十幾年前,無續過,佢當我首次申請

依家惟有寫信先,都無其他方法
絲打你鼓舞左我
15/6 signed by R Moran
唔係,用過bc,你從此於中華民國認定為英國人,從此唔可以用特衰入境!但bno則同特衰一樣,用港人身份入境,國籍為ROC!唔好混亂bc同bno兩樣嘢,分別好大!

所以你個問題,可揸利用bc入境,有免簽,但以後就唔可以用特衰入境。
但如果係用過特區,未用過bc,佢就當咗我係中國人?
唔知幾時bno先可免簽入台灣呢
法律上喺當民國人
正常啦!依家系統見bno都非常正確地做renewal,因為實際上我哋無一個係首次申請,而文件要求少咗兼免查三代添!根本上嗰邊都唔想我哋交咁多嘢,兩百萬人短期湧去申請,工作量唔係講少!你唔使糾結太多,初步了解你都無乜嘢錯!續bno額外文件要俾特衰影印本嘅,你有舊證續期又無錯!信都唔使寫,跟文件要求執齊就得!
https://www.youtube.com/watch?v=26gbYsKwVzc
https://www.youtube.com/watch?v=08d2DtqfvG0

同樣回歸前護照的選擇,今日睇返真係天同地
但佢叫我交返副簽 想問副簽份form邊到有得download?
佢一向當香港人係僑胞!我哋入境主要用身份證號碼識別,而中華民國一樣無雙重國籍。於台灣內,香港人係記錄中華民國籍,一個中國各自表述嘛!唔係點解要做台證?護照又唔打出入境印?
咁樣就改變國籍喎!兩件事了!
未用過bc既話 咁姐係唔用得啦 因為已經用過火車頭
正常喎,咁耐無續梗係要副署啦,你又想避咗去?你自問有咩本事個PE 一撳電腦,除咗你上載幅相,就有另一幅較近期嘅個人沙龍先?無嘅PE 點辨認你個樣?咁有人副署幫佢手辨識你係咪好合理先?

副署表你login 返咪有位下載囉。
佢收晒我所有copy
只係俾返正本住址證明同舊證......
唔係,都講咗你可以用bc,不過以後用唔返特衰咁解!佢係可以俾你改國籍嘅。但做咗英國人,之後就返唔到做中國人咁解!
好 唔該!!
正本文件正常都會俾返,解釋信同副署表會收咗去。
我想問下 18歲加左英文名 本bno 同id card 唔同名 咁點做?
佢話要provide 以下資料

如果 statutory declaration 要點做?
入台外國人,另有網上預先填入境申報表,咁就唔使用空姐派嘅手寫表,輕鬆入境!
我諗都算係選民證果類既
你會唔會睇埋doc先諗下一步呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞