『薪火post』BNO 續期資訊(93) 睇頂置

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
咁慘冇update過。我最新update係7月16 上午7點xx 係stansted gb fedex公司
15/6 簽收
仲係黑洞
DOWER
頭先諗住打長途去問下 係佢當地時間晏晝打 點知話very busy 電話錄音叫我留低電話 再覆我

即係當係90日内?
10 11都未得 咁早叫
我都係
會唔會搞下搞下過左佢90日收document個限期
我都好撚驚 聽朋友講佢整整齊齊寄過去 披頭散髮咁寄返俾佢
新入po,爬咗下文,都有少少唔明
想請教下巴打
我自己97前出世,到97都未夠11歲,但都幾肯定無BNO
屋企得老豆有,不過一來無續,二來唔見咗
最近有巴打講過話如果老豆本BNO係with child嘅話咁我自己都可以再申請,係咪真?
如果係,我會先幫老豆續,再自己試下申請
想問點樣可以係未幫老豆續嘅情況下check到老豆BNO係咪with child?
又係突然send個sms 比個DHL tracking mumber 你?
included child都要中身份證大法
新入po,爬咗下文,都有少少唔明
想請教下巴打
我自己97前出世,到97都未夠11歲,但都幾肯定無BNO
屋企得老豆有,不過一來無續,二來唔見咗
最近有巴打講過話如果老豆本BNO係with child嘅話咁我自己都可以再申請,係咪真?
如果係,我會先幫老豆續,再自己試下申請
想問點樣可以係未幫老豆續嘅情況下check到老豆BNO係咪with child?
included child都要中曬身份證大法所有條件
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
佢簽收咗當然係啦,當地未返齊工,人手少咗都係繁忙原因!當然系統係以doc received 為準,以前由簽收到轉狀態,幾日就得問題不大,依家成個月,相信佢哋都有機制處理,之前有人過咗90日到,都只不過另填paper form啫。有人話過得太耐會叫你申請過,但文件仍於hmpo手上,個程序係點,有關巴絲之後無上水過。

建議真係過期,問返可以點做?佢嘅重新申請,係填過紙本申請表就得,定還是再課金?文件交咗使唔使再交?呢一系列問題,留返真正過期嘅巴絲,到時幫手問埋了。

至於未過90日嘅各位,暫時唔好擔心先,假設剩低十日唔夠,就搵方法同佢哋溝通,上嚟報告最新情況,被大家參考。
Me too...
所以呢度成日話佢哋俹簁囉,直版正本重要文件,真係慎寄!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞