『薪火post』BNO 續期資訊(93) 睇頂置

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
其實一樣,你試吓有咩分別!
咁Apply online for a UK passport同Getting your adult passport都係一樣?
section 1(1)定section 1(4)
section 1(4)啊
section 1(4)
係比申請人子女
BC by descent
海外出生又要想佢有BC就要你返英國住3年

apply first passport

" Have you ever held a British passport?"
NO

“Do you have a naturalisation or registration certificate?”

填寫歸化證明號碼(certificate no.)

1. certificate of registration as a British citizen
2. 出世紙
3. 英國以外護照副本
4. 地址證明
咁我係咪要上網揀Apply online for a UK passport instead of overseas British passport application?
你咪試吓囉,佢可能開頭問啲問題有少少分別,最終都會自動分類申請,假設bno renewal,其實邊個入口,問問吓最終就會分到類。至於你係首次申請,佢問你有冇英國護照,答無都會至首次申請,所以你去咩入口,照入資料,最終應該會有相同結果!

BTW點解咁多居英權嘅人,依家先申領護照?明明bc好用咁多,當年咁辛苦攞咗返嚟,唔居英都攞本護照傍身吖!
我見如果揀Getting your first adult passport係會彈返去apply bno條link既
好啦!唔該哂!
申請bno同bc都係一樣,只不過答問題之後,自然問到你係乜,再自動分類。
申請英國護照都係用同一個網
冇計 當年父母嫌英國護照貴過特區護照
我都係McKenna , 13號delivered
17號R.Moran簽收左
點解我個人唔係R Moran

問有無其他passport填咗no,唔記得咗有特衰護照⋯⋯
又填錯咗其他野,總之我應該係first adult passport 但因為填錯野system引咗我去renewal

不過我再打電話去office問點樣先拎到paper form 佢又話唔洗填form 寫信解釋就得 個個都唔同講法搞到我好驚
咩係os form?
佢果時係講first adult passport paper form
實際上bc點同特衰,免簽已經唔同啦!去台灣唔介意一世用bc,已經唔使網簽,美國又唔使簽證,好多地方io唔熟,見到特衰塊廁板,就認定要簽證,一攞大英皇冠頭出嚟,都唔理係bno照樣通行嘅例子多的是,何況bc真身出場!再講早啲2000年,特衰唔算多國家有免簽時,揸bc直情兩個世界啦,貴得有道理喎。
AY再次出場
你寫信啦!另外點解係首次申請?
睇doc
我都係612簽收 完全冇更新

有冇師兄send哂資料但收到依個email兩次?
你爬文,剩係睇今日,應該解答到你問題!睇置頂亦可了解玄機!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞