『薪火post』BNO 續期資訊(93) 睇頂置

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
They call you black hole
black hole 都未必識

感謝,已貼
我send 左email 做 subject access request , 問我有冇apply 過bno...
成個星期都未有reply.... 之前啲人話一week 就會有...
大家有冇經驗分享俾小弟
睇頂置
咩post想參觀睇吓
有冇人知如果用加拿大護照做countersign 會比起用英國護照慢幾多?
They call you ass hole
唔會爭得太遠
冇寫等幾耐, 同使唔使call back/resend
呢張我都搵到!仲搵到當年寫支票個方法,係寫上限,因為匯率日日變,啲記憶真係返晒嚟
其實因為成個批核過程,完全唔透明化,無人知道,being processed 後,究竟幾時交落PE 手上,交咗落去佢用幾多時間處理。不過肯定嘅係,英/愛護照佢哋有記錄,所有唔使資料頁,應該快好多!要提供資料頁嘅,可以要另外方法查證,我斷估佢哋唔會靠張影印本就即信咁兒戲,而如果利用有關影印本向有關國家查詢,或需要額外時間。
想一次過寄三份
但係DHL個address唔夠長入晒全部PEX,淨係寫左其中一個PEX落去

請問係咪三個信封各自寫晒PEX係面寄到去就OK?
They call you fire in the hole
認真,其實每份無需要再分信封,反正同一封都係同一PE 處理,用個萬字夾已經幫到成件事了!當然你裡面分別袋好,每袋有寫pex no就梗係好啦。我自己寄,就咁用本護照夾住文件就得,最緊要每份寫好pex no就唔會錯!信封面其實我舊年都係寫一個就去,唔會寄唔到,拆信一打開見兩份,而且寫好晒pex no就唔會錯。當然你正常要寫pex no於信封面上,咁你咪問速遞,唔夠位可唔可以其他位手寫或貼label形式,註明3個pex no囉。

總之你清楚時佢哋都會清楚嘅,每做一個程序都有風險喺度,我評估咗咩風險會面對,亦將文件精簡,減少不必要嘅包裝,務求輕平宜同環保,佢哋亦相應減少文件處理程序,增加效率,成件事就會順暢了。
Thanks
因為唔係family
係屋企人同佢同事夾份寄
所以先分晒信封

DHL我諗應該唔會理個INT-E PEX架喇
係驚HMPO分唔到邊份打邊份姐

聽你咁講即係送到去101 Hall Street就得,佢地自己應該會分返出黎
我想問如果我身份証大法有晒(首次簽法), 出世紙有established, 我搵唔到original bno 係未可以reported lost 再apply 過???
想問countersign 係未一家要係BN HOLDER 同埋係專業人仕... 我有個fd 係BN 但佢係香港做 時裝sales/shop manger, 我可唔可以搵佢countersign?
pls help
梗係啦,裡面有多於一本護照,一用資料頁過機,都應該出到個申請編號出嚟,佢會印張貼紙貼於有關護照上,而文件各自清楚註明,就肯定可以入返同一文件盒,對於無護照如lost case,pex no就相對更重要,無寫就要另外搵證據,如對名同出生日期,睇吓有無申請記錄了。地址官方講咗揀一個就可以,基本上同一封信應該交同一pe一次過批,佢分唔到一封內嘅申請人,是否真正家人嚟,咪全部當你哋係咁處理,到PE 一睇,可能先知中伏!不過,都係咁做㗎啦
係,中晒就可以報失,如有confirm cancelled ,就可以申請續證。

唔一定要專業人士,國籍行先,一般正當職業都唔會彈,學生就彈機會高啲。
想問下寄資料個度,有樣要下面其中一樣仲要有相?
計唔計特衰?
• non-British passport that hasn’t expired
• national identity card (a colour photocopy will do)
• driving licence
• any government or local government produced document
有加照其實仲有無需要BNO?
真心問
要寄特衰
特衰係要成本由頭到尾彩印
一係你就成本正本寄過去

分享: MARAN簽收, 無副簽
請問等confirm cancelled大概要幾耐?
等左2星未有聲氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞