『薪火post』BNO 續期資訊(93) 睇頂置

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
622 等待中
612出洞未
我冇記錯學生係唔得
唔係一定唔得
係有機會副署會被reject
穩陣d都係搵返個有正職既副署人比較有保障
[url]請問first passport 話要出世紙,彩色copy可以過關嗎[/url]
上年仲做學生嗰陣都係咁俾人問可唔可以副簽
我拒絕咗佢地因為唔想佢地兜兜轉轉搵人再簽過
DHL真係好快
之前畀原定時間早一日到
影印本+寫封信解釋你點解唔俾正本&簽名(求其話驚寄失正本都得)
夾埋其他文件一齊寄過去
可能有d人真係得學生朋友做到副署人
無得揀焗住要搵呢
不過at your own risk喇
DHL顯示文件到左 但而家都未confirm收到文件
你份件係咪同我搭同一班機?
要成個月先會轉,之後你會收到話未收到document
application on hold
係正常
我都係612 簽收,未有更新
611簽收 各位係咪未有更新?
見到尋日610陸續收到email,
我諗611呢個星期內都應該有好消息
615 簽收,未出洞。。。
仲係顯示緊叫我send supporting documents
想請教一下,我同我老婆同時註銷舊護照,打算用SAR確認下自己有無BNO身份,但係報失完得到唔同email回覆:
------------------------------------------------------------------------------------------------
我:2次"We need to speak to you about your lost passport"都打咗去提供資料,最後收到DLSRExceptions@hmpo.gov.uk個email,話我可以apply a replacement passport online,但係無俾reference number我。

我老婆:比我遲幾日先收到email,無"We need to speak to you about your lost passport"嘅email,一嚟就"Your passport has been cancelled – it can’t be used",而且俾咗個reference number佢。
------------------------------------------------------------------------------------------------
我想問:
1. 知唔知點解兩者有呢個分別?我哋兩個註銷舊護照都係我一個人攪,所有選項都一樣。
2. 我之後要點樣繼續申請BNO護照?

唔該唔該
唉我都係 見到有啲後過我嘅巴打已經update咗 公平咩
你封信有無任何字眼,confirm cancelled ?有啲會無ref no,但一定會話你知舊證已取消!咁你SAR咗未?你肯唔肯定曾經持有bno,肯定嘅都唔使等,唔肯定嘅,就要等確實取消舊證先做,一係sar睇自己有定無。

你太太已完成報失,確實有舊證,可以課金申請,成個程序好簡單,相信啲問題唔會難到你兩位!點申請梗係睇doc啦!
由於hmpo有遺失正本前科,有錢可出核證副本,無錢可彩影做副本,影像要清晰唔過底,底面都要影,可以手機影自造成A4文件,可雙面印製。但hmpo有權要你補正本。另外正本寄返嚟會摺幾摺先入到信封,介意者慎重考慮清楚!如果真係決定俾正本,為減風險,請於所有文件上標示pex no,以免散失。風險自決!
學生之前彈唔少,近期唔知因為大家避咗,定真係彈少咗,最好梗係英國護照加正當職業,相信查證副署人都容易啲,不過真係搵唔到,咁都要試㗎,總好過乜都唔簽,諗住搏大霧!呢啲風險自決啦。
感動呀,起身check email見到開始send返黎份野

請問出世紙要影成A4 size 嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞