『薪火post』BNO 續期資訊(93) 睇頂置

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
報左lost既,使唔使影印埋出世紙俾佢?
定係特衰加 HKID 彩印就ok?
係個朋友有加籍啫
唔申請人事

除非呀申請人借勢溝埋個朋友搞結婚移民就另計啫
等咗幾多個月先轉?
我用名加出身日期,加申請時舊住址(搬左),兩個幾星期就有reference code
我無比任何出世紙都approved
同問。因為我冇出世紙正本(只有copy而入面寫established)。如要正本color copy,我係未要補領出世纸?
6/8到利物浦
7/11 docs received
兩三日後轉
入面話個bb兩個月大
FedEx 教路 PEX no填係報關果度
第一項咪係囉!而第二項你都俾梗架啦,文件有啲其實重複要求嘅,俾一樣滿足幾項啦!
其中一樣,英/愛護照持有人會簡單啲,亦無需暴露過多個人資料俾朋友。
你爬文,睇置頂,都應該預計到到幾耐啦,依家?我就預一兩個月了!
你系統要求乜就俾乜,無問你攞嘅就無需額外俾佢。doc同置頂亦有相關指示。
由於hmpo有遺失正本前科,有錢可出核證副本,無錢可彩影做副本,影像要清晰唔過底,底面都要影,可以手機影自造成A4文件,可雙面印製。但hmpo有權要你補正本。另外正本寄返嚟會摺幾摺先入到信封,介意者慎重考慮清楚!如果真係決定俾正本,為減風險,請於所有文件上標示pex no,以免散失。風險自決!
S.Jones 表示快到仆街
公平咩

R moran 反而15/6 仲未簽收
我都係FTA條隊 有排等
11/6 Fedex Yates收件
出黑洞 10分鐘到前收email SMS
轉status
梗係未
得閒上黎自報一下
618+DHL+RM 未有消息
嘩嗰邊群情洶湧呀!估唔到嘅係,佢哋仲有好多人諗住出國喎!佢哋個申請時間真係平均比香港人快,有啲半個月就搞掂,當然有更多係做乜等咗成個月都未搞惦!官方Twitter 可以direct massage 聯絡,大家有疑問多一個途徑問,不過要俾時間覆,重點係一定有人應機!我諗係咪轉晒藍色呢類問題應該可以公開問吓佢哋。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞