LIHKG 箍牙集中討論區 27

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
黎緊月尾我都一次過剝四隻,好緊張
有無巴絲打聽過將倒及問題箍到變哨牙問題咁去解決倒及
我都係一次剝左4隻
剝嗰時因為有麻醉其實無乜feel
剝完要打理先麻煩
30歲先走去箍牙係咪曬氣
好似越箍塊面越唔對稱
大細面仲嚴重同明顯左
而家仲收緊牙窿
想問係咪正常?
箍完後塊面會唔會變返對稱
定我要同個牙醫講下
恭喜絲打
你箍成點呀,滿唔滿意
係呀
我諗上面絲打係覆緊我有冇上完箍再剝牙既例子
佢冇得揀
完全真係會 我仲擔心個醫生係咪驚求其趕時間幫我上左箍再算
我係2樓 但會上左6樓登記先
我係email話想做教學病人
其實可能6樓都係同一樣野黎
你只係排錯隊
其實絲打你唔收可能係好事呢
證明你唔係好嚴重
想問下箍傳統既絲打 平時刷牙有無咩要注意
幾多mm算係哨 我有少少擔心
有冇巴絲係去過仁安牙科箍牙?
個醫生quote我$50k普通鋼線 隱形好似$60k
consultation $800
個醫生我睇開(姓李 女醫生) 不過都係做洗牙
五萬蚊 俾多少少錢都睇專科
而家每晚刷牙起碼半個鐘
首先要用粗嘅牙縫刷逐個粒粒刷
跟住再用superfloss逐隻牙清
然後先至用牙膏刷牙
最後再用漱口水
今日去完普通科牙醫consult, 佢話我倒及太犀利,要去搵專科
大家有冇專科牙醫推薦?分期嘅話每個月大約幾錢?
本身我下排既牙有一兩隻斜左小小出黎
醫生建下排剝兩隻牙
宜家啲牙收返齊 但牙隙好大
會唔會收唔返啲牙窿架 好擔心
有無巴絲有啲咁既情況
正常架,遲下換粗鐵線就會收到牙隙
今日去醫生到comsult完佢話我啲牙比較迫所以可能會反左啲出嚟,我本身啲牙都係唔太齊同埋牙骨好似比較突

佢話磨牙同剝牙都做到 剝牙就可以將啲牙退翻入去 但我唔想剝如果磨牙就會只係做到基本整齊但可能啲牙會推翻出啲 因為圓周會大左 我想問磨牙咁樣做嘅話會唔會明顯推得好出 因為覺得自己個嘴算突 會唔會再突啲好醜怪

嚟緊諗住去smile direct club評估一下,有冇人有做過可以比啲意見 so far係咪都成功?
超滿意
睇返自己開頭影黎參考既相
依家真係靚到不得了
骨既問題係咪一定係剝牙加傳統鋼箍先掂呢個其實係我次要想改善嘅問題 所以其實整齊已經夠

但我怕磨完牙佢話會再推出啲嘅問題 好驚個嘴會再突啲 定其實佢講推出左個問題係好平常?唔會好明顯?
磨牙再拉齊都好睇牙醫磨牙技術
如果磨完收入但再推前,其實就好似一排好齊既哨牙咁
我自己本身都係牙逼,2隻虎牙出左黎,就咁用手摸都摸到牙骨
所以最後我上排剝左2隻收入
之後新醫生接手覺得唔夠入,佢再幫我磨牙收入d
你可以參考下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞