LIHKG 箍牙集中討論區 27

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
見就離踩中1001,開定新post
箍牙Q&A credit to 施華朗尼馬達巴打
歡迎一齊集思廣益

Q:想箍牙,搵邊個好?
A:一般建議普通科牙醫或者牙齒矯正科專科。
名單呢到有:https://www.dchk.org.hk/tc/list/list.htm

Q:普通科同專科有咩分別?
A:專科醫生成為普通牙醫後要進修多最少六年,可以處理複雜既牙齒問題,收費亦較貴。

Q:箍牙一般有咩種類揀?
A:主要有傳統或者透明(隱適美)。

Q:治療費大約幾多,包左D咩?
A:
普通科 - 傳統約$30000起,透明(隱適美)約$40000起
普通科收費一般已包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器,箍牙所需之相關牙科費用(例如:剝牙、補牙、洗牙等)
專科 - 傳統約$40000起,透明(隱適美)約$50000起
專科收費一般只包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器
**個別醫生收費會有不用,詳情請向診所查詢

Q:想開始箍牙、療程係點?
A:首次諮詢(免費至過千元,部份會於治療費扣除) > 制作矯齒記錄包括X光片、相片及牙模(一千至數千元,一般可以於治療費扣除) > 醫生提供治療計劃(免費) > 展開療程

Q:廿幾歲先黎箍牙,會唔會太遲?
A:唔少人都係呢個歲數先箍

Q:有咩醫生、診所要小心?
A:康齒堂、網上遙距箍牙、淘寶

了解更多:20200406【杏林在線】傳統箍牙vs隱形牙套
https://www.youtube.com/watch?v=SY-WHgzNgyo
新手入黎認住呢堆黑店呀
苦主請隨時留言補充

1. 康齒堂 游舜華
有無係 康齒堂 / 游舜華 度做 隱適美箍牙 cool牙 既受害者
https://lihkg.com/thread/2031041/page/1

2. 康霖牙科 林靜怡(詳見第18頁#450)
代女友提大家箍牙唔好去康霖牙科。

1. 啱啱開始盛行隱適美嗰時,已經用網絡打手去sell呢度箍牙好,朋友介紹即場9折,宣傳手法已經係有問題,所有人佢哋都建議箍隱適美,而傳統牙箍同隱式美佢哋開嘅價竟然係一樣,目的就係想人揀隱適美,咁佢哋就唔使自己咁辛苦去傳統牙箍客,密密接客印牙套就可以賺多啲錢。

2. 見過林x怡醫生幾面就無啦啦將我女友轉咗睇另一個新加入嘅牙醫,明明佢嘅主診醫生係林醫生,當時佢係喺林x怡自己仲係一人診所就開始箍,唔存在有啲打手話一早講好咗林只係顧問角色呢樣嘢!

3. 初初上到去都係用傳銷手法帶人入房仔吹奏一輪,要你即時決定,俾咗錢之後態度就差哂,過往上去等覆診要坐成一兩粒鐘,入到去就只係睇你一兩分鐘,因為佢哋啲姑娘又係應該有私佣分,其實係sales黎,所以sell得好落力,結果就係亂接太多新客,完全冇諗過要照顧好新舊客人,咩都搞唔好就走去擴張!

4. 箍衰哂排牙,2016年林靜怡俾人告佢疏忽要索償,最後都應該要賠錢俾人,苦主唔止我女友同告佢嗰個,女友仲有識其他人都係之前上網見好評去試,中哂伏,宜家網上開始多人去提出呢間嘢有問題,有需要可以喺網上搜尋多啲關於呢間嘢嘅黑歷史。
香港人老母 巴打喺唔喺度?

其實用水牙線係咪已經足夠?
本身唔係幾識用普通牙線
我都唔識用牙線
而家用:3M嗰隻牙線棒+SSS size牙縫刷
日日用呢兩樣同刷牙都夠
漱口水就隔日用

水牙線反而唔夠呢d乾淨
如果覺得口最入唔乾淨同牙線棒liu唔到先再用
sell隱適美好多間都有,中環梁苑莊我上過去consult,見醫生就幾分鐘,跟住就pass比姑娘同你傾你十幾二十分鐘
都算,起碼都係講關於箍牙嘅基本知識等等
但係我本身係嚴重骨暴,唔想做手術想靠傳統箍牙睇下收得返幾多
講完一輪,屌個姑娘同我講話醫生都係想我箍隱適美,聽完已經完全唔想係佢度箍
箍左一個月冇用過普通牙線
可唔可以問下成人 蛀牙整total要幾錢
有時有d牙痛
想預budget
咁奇怪?隱適美應該無傳統咁夠力
其實水牙線應該清唔到咁乾淨
我個牙醫都過用牙線係最好
因為真係攝到入去牙肉入面清d牙菌膜
其實oral b superfloss都幾易用,不過要逐隻牙攝入去清,時間奈d
試下搵多間專科consult
箍左兩年了
未箍完都係正常,我由平排>分開>平排>分開,到依家又齊返
箍完都唔齊又唔關黑三角事就同牙醫講啦
未箍完有黑三角有救嗎?
過來人經驗
箍鐵線係最好 少左好多不確定因素
箍左4年牙套,下排無問題,但上排啲牙太長,移得唔好,最後都要轉番鐵線
除此之後,仲要睇自己啲牙形,如果牙形唔靚,點箍都係差啲
我啲牙形好圓,而且以前牙肉已經有少少委縮問題
黑三角問題係解決唔到,一係磨到啲呀直啲,將佢地迫埋
最尾搵左第二間?
想問下有冇人知道用離防刮個d牙蠟係邊度有得買
上箍個陣醫生比左一盒我,驚唔夠用。。。。
用完再問佢拎
啱啱開始箍牙 開始咗十幾日 啲牙已經見到黃過之前
可以磨都好啲啲牙都算圓有空間磨
邊間最好?
起碼都有同你sell
我個牙醫話如果我要整好棚牙就要箍牙
傳統同隱適美差5000蚊
只係講錢

同埋佢無教我護理
都係靠巴絲同自己爬文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞