LIHKG 箍牙集中討論區 27

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
想請問一次過剝4隻會唔會好影響食野
因為黎緊都要剝 但個牙醫建議我分開2次整(即係每次2粒
唔係 我係問句
問係咪但政府宣佈咗唔可以睇牙醫
打得衰
成功引起了大恐慌
都幾麻煩 我仲要係上排剝前臼 下排剝後臼
姐係total有8隻牙嘅位係咬唔到嘢係咁咬空
如果你4隻剝同一隻臼齒應該會好啲嘅
不過我覺得 總要剝晒嘅話 不如一次過
因為通常剝完牙後一排都唔想點食嘢
咁我講返清楚啲
係我個牙醫暫停睇症
想問下
黑三角出現左係咪無得救嫁啦?
我箍左大約4個月左右,發現上棚門牙好似有少少黑三角出現左,好驚越黎越大
你嗰間喺邊度
同問
箍左半年都仲未拉橡筋
我都係咁諗
剝完之後大約用左幾耐先可以正常食返野?
術完處理會唔會好麻煩?
對剝牙有恐懼症
係真
食野一咬到就痛到發脾氣
但係又好肚餓唔食唔得
最後食完就爆哂眼淚
箍牙前去食野
之後食粒必理痛
剝完返屋企換棉花然後即刻走去訓
訓醒就食得野
我個陣係咁
太熱既野唔食得
亦都唔可以用飲管
刷牙都係小心傷口
同埋唔好搞傷口個血塊
食完野唔好即刻刷牙
唔係好傷法瑯質
起碼等30分鐘先擦
不過其實我都係用牙線清就算唔會每次都刷牙
想問下有冇人箍過張業文同陳智偉醫生?
好平,唔知有冇伏
佐敦
真到痛到pk 連門牙都痛
要捱到下星期三 金屬環會唔會又痛多次
因為藍色橡筋會膨脹所以會不斷逼到啲牙好痛,但金屬環係fixed size所以唔會咁辛苦
金屬環都有少少痛
不過上左兩三日就慣
我覺得佢人係nice
講解同分析得真係詳細既,但價錢偏貴
我consult完900蚊,佢話照埋xray好似3千幾我唔記得包唔包印埋模。
我個case比較複雜,價錢嚇死你
我諗住照埋xray再決定
大家係咪通常都會搵多幾個牙醫consult左先真係揀?
本身我揀左一個 但想睇多個
唔知有冇得sd照左啲X光去另一間比佢睇
牙模問翻本身個間拎又好似好衰
我普通科去咗4個,專科去咗3個
傻啦點會衰呀,啲x-ray你比咗錢就係你架啦,兼且其實短期內影咁多x-ray都好傷;但牙模唔係所有診所肯比返你,就算你拎到去第二個醫生度佢只會用嚟參考,有需要都會再幫你整
我自己係拎張x-ray去咁多牙醫度齋consultation,真係決定咗邊個牙醫先再整牙模同additional嘅x-ray(例如側面頭骨)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞