LIHKG 箍牙集中討論區 27

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
想問下有冇人箍過歐陽志安?手勢如何?
想問下你地除左箍之後帶retainer時會唔會痛?
我下排臼齒久唔久就會痛
搵過牙醫調較完之後間唔中都會痛

利申 除左食野時會除 大部分時間都會帶住
hi hi,想一次過答埋上面巴/絲,希望幫到你哋~

我本身都係二次矯齒,專科其實近一半醫生都唔接二次矯齒,我自己都打過去好多專科問都係話唔接,最後先篩選到四位口碑唔錯又接二次矯齒嘅專科醫生,可以參考下或睇下有冇其他巴絲有推薦。

中環梁X莊:有巴打講過唔鍾意梁醫生consultation只係見得醫生十幾分鐘,其餘時間係姑娘講,我自己就覺得冇咩所謂,最緊要我聽得清楚同明白,醫生有時太多專有名詞其實我都唔明,不過呢啲因人而異,有啲人覺得比成千蚊係想見醫生而唔係同姑娘傾。我去consultation差唔多兩個鐘,的確見梁醫生得十五分鐘,之後就姑娘同我解釋同比類似case我睇同參考。我最後揀梁醫生因為覺得成個過程都舒服同認真,醫生同姑娘都好好禮貌同仔細,而且價錢合理,佢個價係damon但平過其他專科嘅傳統鋼,54k damon自鎖式

中環莫X偉:冇consult過,但莫醫生口碑唔錯,如果比多一次機會我揀,我會去莫醫生度consult instead of胡醫生,我打去診所問姑娘都好禮貌,記得呢度有巴打箍6xk

銅鑼灣胡X琳:full到爆,我等咗兩個幾月先約到consultation,全程都係同醫生傾嘅,within 30分鐘齋talk冇相同其他reference case睇,但會成間診所嘅姑娘過晒黎圍住我睇,個感覺有少少奇怪⋯⋯佢比我個方案要剝門牙真係好卻步,umm我覺得佢唔係喺我角度出發去幫我,而係用一種「整型」嘅矯齒角度去睇我同我個case,但我要求其實好低只係想牙齒健康唔係想「靚」,所以我冇揀佢,當然我相信佢係好有經驗同手勢好先咁多人搵嘅,其實最後揀邊個醫生除咗方案之外都好講feel,不過佢要我剝門牙真係即刻已經唔考慮,60k傳統鋼

銅鑼灣黃X光:少有包剝牙嘅專科,方便大忙人,但變相就會比較貴啲,64k傳統鋼
你講緊retainer 定係牙箍粒粒附近果啲?
有啲係膠水 有啲係牙石
最後2粒大牙通常係鐵粒⋯
總之甩左要包蠟先
再打比診所 上去痴返箍
上排係向外斜出
所以箍牙果陣 特別係初期睇落係會哨
排齊晒先會收入上排
正常上排係會cup住下排
所以剝牙上下排都要剝
因為上排要收入的話下排都要收入先有位郁
箍左5個月剝左上面兩隻,醫生話可能要剝埋下面想問下係咪剝4隻牙係基本啦?真心驚剝哂啲牙老左食野都困難啲
好詳細啊Thank you Bosum絲!
我試下book梁醫生consultation 先,有必要再睇埋莫醫生
想問下梁醫生係冇得referral嘅?

好快慣 第3 4 日已經冇咁痛
第5日就已經冇感覺
聽日換第3副 又要再適應過 希望今次冇咁痛
我都冇剝到
我d智慧齒有3隻生得正正常常
有1隻斜左出得一半
但我淨係剝左4隻臼齒,都夠位郁
不過我醫生都講過長遠其實都係剝左佢好d
我都有同樣問題,我得上排有生智慧齒,但有一隻只係生咗腳仔出嚟,而另一隻已經生晒,兩隻都正常生長冇頂到其他牙,下排兩隻就x-ray見到仲喺骨入面未生出嚟,未理到佢住。醫生有講過我上排兩隻唔會影響箍牙可以唔洗剝住,但長遠嚟睇,智慧齒本身就係一隻廢牙,兼且生得太入好難清潔好易有細菌同蛀牙,如果襯早剝咗咪永遠唔洗再煩
唔好箍
有FD 小小兔子牙,箍完後悔
牙齊唔一定靚過你本身唔齊,特別小case
我係有少少哨
我都唔係好識分
去睇多幾個牙醫先 thx巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞