LIHKG 箍牙集中討論區 27

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
因為我上面隻大臼齒歪左出去
所以醫生幫我係隻牙外側痴左粒勾仔
再係下面大牙內側痴左粒button
等條橡筋可以拉番正上面隻牙
新手想問下
問左兩間 一間普通科 一間專科
兩間都話要落骨釘
但專科個間話唔建議隱適美
因為骨釘效果有機會唔好唔成功,箍傳統都要5k
大家有無試過用隱適美落骨釘係成功
本身好想箍隱式美
你個case係點咖
我本身都好想隱適美 consult完接受現實
Btw依道係有巴絲Invisalign加骨釘的
仲有半個月先覆診 有冇人同我一樣 cool cool下發覺牙移左位做唔到完全既咬合?
有無用chewie?
你戴的時候由鬆個虛位開始隊落去
嚟緊要剝4隻小臼齒
諗緊分兩次剝定一次過剝哂4隻
硬係覺得一了百了唔洗煩兩次
有冇過來人分享下應該點做
個牙醫有良心叫你睇專科唔賺你錢
箍牙帖最多人睇岑x
我會相信專科意見
去啦勇士
一次過剝啦
心理上都好過
我都係咁話,始終專科真係專科~
我之前都去過一間專做隱適美嘅牙醫consult,佢寫包單一定做到仲話好易,但我之後再去其他普通科同專科嘅醫生都話我個case係好複雜,絕對唔可以用隱適美咪會爛尾
分兩次剝就好似要承受兩次心理壓力咁
但又驚同時4個傷口好難打理 所以好矛盾
分兩次剝主要係方便食野,分左右兩邊剝,咁剝完都可以用另一邊食,但如果都唔疊埋心水剝完淨係食流質食物咪一次過剝,分兩次真係好大心理壓力,只要打理好傷口都冇問題
追po見剝完牙果日只可以吞唔可以lur
咁姐係果日唔可以刷牙?
禮拜日上左藍色橡筋
啲牙一日比一日酸
想像唔到下個禮拜上箍之後會係點
各位ching都係勇士
一次過剝反正你都係食流質野
我聽日剝所以都睇下點打理,話剝完唔好漱口,所以諗住食飽刷晒牙先去剝牙,反正我剝完個晚都唔會食嘢,但聽朝刷牙都要好小心翼翼咁漱口同刷牙
呢排大家係咪都有去診所睇牙 因為呢排疫情又嚴重左,但book左星期六去睇牙 諗住改唔改期好
我都係下星期上箍,聽日就要去剝牙啦好驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞