LIHKG 箍牙集中討論區 27

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
上排牙有啲假哨牙
笑會露牙肉
打算預約梁醫生做consultation
有冇巴絲有類似情況都係搵咗梁醫生
其實二次矯齒係高難度好高,唔好覺得二次就應該會好啲,好多人都係第一次箍到有問題所以要二次執手尾。箍牙本身係非自然嘅行為去郁你啲牙同骨,第二次再箍其實會多咗好多限制,所以先咁多專科唔肯接。我本身上排牙剝咗兩隻牙所以今次要剝返下面兩隻牙,雖然係二次矯齒但都唔會特別平,我有倒及,上顎骨太窄而下顎骨太闊,加本身牙骨好薄,基本上已經冇多餘空間去移動牙齒。其實醫生係話要做正顎手術先解決到,但我唔會考慮做手術,淨係希望幫到幾多就幾多,係我自己第一次好細個箍牙箍壞咗,專科醫生都話我case係有難度,加上顎骨先天條件冇正常人咁好,所以就算箍完都一定冇可能好似其他人有好靚嘅牙。
其實二次矯齒係高難度好,唔好覺得二次就應該會啲,好多人都係第一次箍到有問題所以要二次執手尾。箍牙本身係非自然嘅行為去郁你啲牙同骨,第二次再箍其實會多咗好多限制,所以先咁多專科唔肯接。我本身上排牙剝咗兩隻牙所以今次要剝返下面兩隻牙,雖然係二次矯齒但都唔會特別平,我有倒及,上顎骨太窄而下顎骨太闊,加本身牙骨好薄,基本上已經冇多餘空間去移動牙齒。其實醫生係話要做正顎手術先解決到,但我唔會考慮做手術,淨係希望幫到幾多就幾多,係我自己第一次好細個箍牙箍壞咗,專科醫生都話我case係有難度,加上顎骨先天條件冇正常人咁好,所以就算箍完都一定冇可能好似其他人有好靚嘅牙。
求指教
絲打好有心答
學到嘢
Thanks
實有,可以去consult下先
有無師兄知道邊度配副固定器平?
最傳統個種鐵線固定器就ok
啱啱唔小心整爛咗
無左一隻大牙係咪無得cool
可以植牙先
之前問過好貴兩萬幾。。。。
不過我都知唔植應該唔駛指意cool,,,,,,
天生少咗隻牙?
註牙甩左好耐
箍緊 覺得幾好
剝牙補牙洗牙另外收費的
尋日send email俾菲臘牙科做教學病人 今朝就收到電話去consult是咪正常
二隻都試過
第一次係隱適美
第二次係傳統透明粒 (岩岩上箍十幾日)

可能真係睇人,我二隻都基本上可以話唔痛
就算痛,都係好舒服既痛,或者唔影響生活既痛
如果格硬要比較,我反而覺得隱適美有感覺過傳統 (緊既感覺同有野COOL住既感覺)
真係唔知係我特別定因為第二次箍

"傳統會刮到嘴同牙肉痛"
係會有時頂到小小牙肉,但我暫時未有"飛知",亦都唔覺痛
btw, 照常食野
完全理解唔到D人點樣可以痛到要食止痛藥
學生哥得30000筆直 知道想要平只可以箍傳統
有冇咩醫生係呢啲價位又好介紹?

可以試下菲臘教學病人,佢又收緊症
學生可以走堂去覆診唔洗請假
琴晚上網見到2020年7月1 係咪姐係而家唔收啦?
佢係話個年齡限制用7月1計既,無話收到幾時
樓上都有巴打報左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞