LIHKG 箍牙集中討論區 27

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
上門牙原本平排
尼幾日發現有少少一高一低
好似有少少鬆可以向上郁
正常?
隻手伸到咁盡反而冇人答到你
試下講多啲自己情況同budget?
黎緊去菲臘牙科度箍
傳純要剝4隻牙 箍2年至2年半
有啲擔心會唔會太大年紀先黎箍
有冇巴絲都係港大箍?
就快26歲
佢比我嘅幾個plan完全冇隱適美,第一次consult已經話醫生唔會幫我做隱適美,只可以做damon,會唔會係你啲牙做唔到damon所以先咁,梁醫生好似已經好多年冇做傳統而改做damon,但價錢都比其他專科嘅傳統平,我覺得又未必為錢去sell你,追開呢個po咁耐都係第一次見有人咁講梁醫生。btw我去consultation係差不多兩個鐘,你得咁短時間嘅~

唔滿意咪去第二個專科睇下啦~
連埋等咪個幾鐘囉

幾多年無做傳統我就唔肯定,我兩年前上箍,計返consult佢嘅時間都係差唔多兩年幾三年前

係啊,D姑娘好似好專業,梁醫生又比人好nice嘅感覺
但係我比錢上黎consult唔係為左見姑娘囉
更兼consult唔係越多時間越好,我見醫生10-15分鐘都可以傾好多野,唔係pass比姑娘講兩個鐘,好似個大忙人咁睇其他症,比我感覺咪似sell囉

總之呢D人夾人啦,我只係講返自己感受,係佢度consult比起普通科只係多左姑娘專業D & 位置闊落嘅感覺
我識好多人都三十後先箍, 完全冇問題
當然愈早箍愈好,靚嘅時間都多d
我都係咁有巴打話遲d會拉返落嚟
我係其中一粒門牙頂到下排牙丫粒釘 頂左上去
想問下有冇巴絲喺黎永輝到箍過?手勢如何?
今日先收到電話去見醫生
未知收唔收我
絲打箍幾錢左右呀?

我記得之前有個post都有巴打係一樣既情況,但唔知係咪呢位巴打。
我都係見姑娘時間多過梁醫生,雖然醫生係感覺係好pro。
$25000唔包剝牙
其實我個case佢想我做削下巴多啲
但太大手術啦我唔想
揀左淨係箍牙佢都肯

我個醫生好似好急咁叫我下星期就去上箍
牙都未剝
佢話擔心黎緊要停課 想上左箍先
但有冇巴絲係上左箍先再剝小臼齒
30歲後嘩係我應該放棄左
但係咪得傳統鋼箍揀嫁?
我係上左箍先再剝小臼齒
我係想問有冇得揀陶瓷粒透明attachment 嗰啲
今日第一日上箍,希望可以快啲甩箍
巴打要箍幾耐
醫生話年半至兩年,聽話跟足就票可能一年多啲都得
Btw用隱適美
加油,隱適美好講自律
多謝絲打,你都要加油
我都係感覺易剝啲 1分鐘唔洗搞掂4隻
有無人箍過邵致勉?
聽朋友介紹,但搵5到佢箍牙既野
想知佢箍成點
隱適美自律無問題
飲食時間定時好快習慣
出街而家戴口罩戴牙套已經唔會亂食野
刷左牙都唔會再搵野食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞