LIHKG 箍牙集中討論區 27

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
所以醫生都會建議箍緊牙都最起碼半年去洗一次牙,有時「污糟野」唔係淨係食物殘渣,牙菌膜係肉眼睇唔到架
對上一次洗牙係年頭,所以都諗住今個月再洗
點知撞正武肺第三波
其實我都淆淆地,但嚟緊個星期又要洗牙又要剝牙,仲要分開兩間診所
多謝你解答,因為箍牙前未有。之前有諗過係咪因為用牙線多攪到咁
其實啲牙隙唔係代表啲牙郁緊咩
係好事黎
唔知你講緊係三角位(近牙肉果度
定係?

我之前門牙條隙都好大
之後醫生好快幫我收返埋
6-7個月果陣
我出現黑三角係上棚2隻門牙中間
本身上棚牙都比較齊(但哨牙) 所以已經剝左2隻小臼齒,暫時未去到收入去既步驟,所以我唔係好知依家我係咩情況
上左之後勁攝啲野食喺側邊 同埋已經要慢慢咬
如果唔係會咬到又生飛滋
絲打你喺邊間洗牙? 我都想上箍前洗但依家好多間都無得洗
我見人地話2-3000 副
我岩岩箍陶瓷鋼箍第四日
唔知係咪因為冇剝牙嘅關係 我唔知點解覺得個口好漲?
同埋係咁刮到生飛滋 有冇過來巴打有經驗分享下點解決
個口有舊鐵勁唔慣 唔知係咪因為冇剝牙
想問下上箍前洗一次牙先係咪會好啲
因為追po睇到有巴絲話隱適美最好幾個月至半年就要洗一次牙
黎緊會上第一個箍 所以想洗左先
硬係凝住長期帶牙套好似焗住烏糟野啲牙更加容易黃咁
我嚟緊都要整 見到你地咁講有啲淆淆地
係咪個幾日都食唔到硬野
唔係食唔到硬野係完全食唔到野明明淨係大牙整橡筋但會連門牙都酸軟到咬唔到野
最辛苦係咪落藍色橡筋
你對上一次洗幾耐之前
即係你原先個價唔包retainer?
通常療程完左 拆箍 倒模 下次返去拎retainer
多左啲粒粒 係漲架
刮就痴牙蠟啦
咁要落之前食多啲野先
上咗藍色橡筋之後兩個鐘度都仲食到野嘅,我上完個陣姑娘都係叫我要食飯就早啲食,咪兩三個鐘後就會食唔到野
我今日第二日,琴日食左粥同剪碎意粉,今朝見冇咁痛諗住食包,都係痛到癲,最尾生吞左個吞拿魚包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞