郵政署 郵差 2017

661 回覆
9 Like 3 Dislike
真心建議,唔係無路行無目標就唔好投身呢行,越做越仆街,啲管理層真係永遠只會令出街果啲好惡做,成日將責任推晒落郵差度,做到身水身汗仲話你唔夠數,根本就要你做凸時間都唔俾ot...

唔好話郵差,坐櫃位即係郵務員都係被壓榨既一群
寄野攞野越黎越多花款玩,冇instruction 靠你自己天才波,做岩就正常,做錯俾客投班撚樣經理就推個責任落櫃位同事度
仲要一邊cut時間一邊加工作量,但好多野都係做黎嘥時間唔知做黎做乜柒個隻,相反要做既就唔做

根本班撚樣經理有心攪前線班同事,管理層同前線而家100%敵對狀態

而家發窮惡cut哂d鐘,睇下幾時拖糧上報紙

d經理全部都食屎柯飯既

班食屎痾飯既撚樣唔會用個死人腦諗點解蝕得咁甘,淨係識cut鐘,根本唔關ot事,而係郵局唔識與時並進咪冇生意,好簡單,係佢地唔敢面對唔敢變咁解,因為一變出左事要孭穫,好喇,生意越黎越差又唔敢變,又要慳錢但又減唔到人工,咪cut鐘law, 搵無辜既前線員工祭旗

成日諗埋d縮骨on9政策等煩到客又煩到前線員工, 煩親個客俾人屌既就係前線員工受唔係條撚屌廢柴經理

班食屎狗俾客打電話上去屌兩野就軟皮蛇咁乜鳩都應承人,你叫班前線以後點企出黎同人講野?

仲有,班撚樣除左cut鐘冇樣野係做得爽手既,好多野都拖撚到去2046先做

班高層都唔撚用腦
俾人偷郵袋又唔肯整紫箱,出事又賴郵差
早2日冇啦啦問如果補給袋放郵局,要用多幾多時間做野
屌我派信咋,你估我參加環法單車咩
咁樣一來一回法,淨係踩單車都踩到冇命啦

班撚樣心目中你返工除左食飯個鐘7個鐘每分每秒都要做到仆街先叫返工,完全係壓搾式營運,話你知做唔掂都好,做唔掂就放工時間自己時間死掂埋佢

俾返鐘你?發夢啦你

即係唔比OT,做唔晒要收工繼續做無補水?

當然

[black][/black]班濕鳩管理層點會俾你咁易放工、一定要你做凸
郵差有無咩儀容要求?
例如可唔可以有紋身,留鬚,男人長頭髮扎髻?

見過有個派我屋企果座嘅係一個紅色頭髮嘅uncle

東區?

不過見左幾日就冇再見過
可能派開我果座果個咁啱放假
郵局真係好辛苦 唔好入

如果係諗住求其做冇乜理想有糧出就ok入去做都ok既
如果係好有理想抱負入去就搵過第二份啦
郵局入面做野會磨滅鬥志,郵差同郵務員職位做既野都唔會複雜,係量多&不幾重覆
郵局真係好辛苦 唔好入

唔係唔考,如果你真係無出路,唔怕辛苦先好考慮,最好有outdoor經驗,否則真係苦過dee dee 加上唔易考,考一次成功係幾難...
郵局真係好辛苦 唔好入

郵局入面做野會磨滅鬥志,郵差同郵務員職位做既野都唔會複雜,係量多&不幾重覆

都唔係咖,啲仆街客有時會考你急材,無啦啦,問東問西,好撚煩,仲有入到嚟你會知點解女人係叫做臭X
郵局真係好辛苦 唔好入

都唔係咖,啲仆街客有時會考你急材,無啦啦,問東問西,好撚煩,仲有入到嚟你會知點解女人係叫做臭X

做耐左已經當班尊貴香港客人唱歌
問東問西都算,最仆街係明明個客自己錯先都可以屌返你轉頭
做櫃位真係見盡各式西客
最經典都係d臭x師奶,攞住個easypack寄ems, 好心提佢轉個multipack會平d都可以俾佢屌話我叫佢再執過個箱俾麻煩佢
你咪咪撚轉law, 你俾錢又唔係我俾錢
唔係走投無路唔好入黎做,班膠層又諗住加料捽數啦,兩三千廣告先當一個鐘,人性何在
唔係走投無路唔好入黎做,班膠層又諗住加料捽數啦,兩三千廣告先當一個鐘,人性何在

97 前,男人做呀頭,當你仲係人類咁看待!因為外國政策!
97 後,時至今日,當你不是人,當你奴才看待!因為強國政策!
成個高層底諗咩!?咪行共產方針囉...2千7 百,打出嚟嘅數字囉...要佢地做咩?佢地知實際派要幾多時間呀,派果時有咩困難有咩準備?四個大字!

!

個個做到隻狗咁...成身汗仲要跑你果2千7百先俾一個鐘頭OT...
計埋派信派大頭嘢派掛號等等功夫...
全部嘢唔撚理你,唔洗食飯唔洗等車唔洗坐車,先得一個鐘做!
好辛苦咩!? 關我撚事呀!

97 後,時至今日,當你不是人,當你奴才看待!因為強國政策!
成個高層底諗咩!?咪行共產方針囉...2千7 百,打出嚟嘅數字囉...要佢地做咩?佢地知實際派要幾多時間呀,派果時有咩困難有咩準備?四個大字!

!

個個做到隻狗咁...成身汗仲要跑你果2千7百先俾一個鐘頭OT...

做靚盤數咪有升,你做死關佢撚事

班仆街根本就係踩住前線升上去

!

做前線果班團唔團結?
定前線高級既都係卸晒落低層人踩人?
我都報左兩年,
st考過兩次,都有得in既
考第一次果時做緊oa,分慣信,好似分左25錯0
第二次已經守左去做公司既郵務,冇分信,結果15錯1

我分享下自己野先
28就29想考紀律,但係肥,修得身黎操得體能都驚趕唔到最近果次
又知道紀律好多都30後機會大減,可幸係郵差絕對唔係
"唉,我考唔到紀律郵差都殺啦"果種,郵差係我其中一樣想做既野,
我知好辛苦既,但對於而家仲最緊oa既我係一條唔錯既路。

好~我第一次in左收左皮,第二次冇去,
問左幾條處境題,郵務題幾題,呢D大家都知,但佢問英文我就
因為佢英文題問我郵務。。講真可能衰樣賤,你問中文都未必識答,
仲要用英文問...對於英文仲弱過小一既我黎講真係企左係度

當然果次我都準備得唔好,其實答得都唔好,所以大家準備足D,
我好耐前睇香土果邊有人話冇考英文,又有人話唔識答兩條英文都收到OFFER

!

做前線果班團唔團結?

講緊坐寫字樓班撚屌經理

我好好彩,遇過既前線主管都係好人,但衰既都一定有

其實我都唔明而家cut鐘cut得咁勁,班濕鳩經理不斷壓搾前線都點解冇工會出聲
我都報左兩年,

我分享下自己野先
28就29想考紀律,但係肥,修得身黎操得體能都驚趕唔到最近果次
"唉,我考唔到紀律郵差都殺啦"果種,郵差係我其中一樣想做既野,

因為佢英文題問我郵務。。講真可能衰樣賤,你問中文都未必識答,

我好耐前睇香土果邊有人話冇考英文,又有人話唔識答兩條英文都收到OFFER

郵差應該唔會考英文個喎,就算有都係簡單reading, 因為信好多都係英文地址
我都報左兩年,

我分享下自己野先

第二次點解唔去再in?
面試除左郵務題處景題英文題仲有無咩特別野要注意?
我都報左兩年,

我分享下自己野先

郵差應該唔會考英文個喎,就算有都係簡單reading, 因為信好多都係英文地址

我唔知係唔係一定考
但我就有考,唔使應該
你覺得岩我都以為係READING/英文地址呀,
但唔係囉,我睇過D人講簡單既有自我介紹,
同埋I GO TO SCHOOL BY BUS。

某程度上IN果方面仲難過考紀律

!

做前線果班團唔團結?

講緊坐寫字樓班撚屌經理

我好好彩,遇過既前線主管都係好人,但衰既都一定有

其實我都唔明而家cut鐘cut得咁勁,班濕鳩經理不斷壓搾前線都點解冇工會出聲

超時無補水其實有無得告上勞工處?
我都報左兩年,

我分享下自己野先

第二次點解唔去再in?
面試除左郵務題處景題英文題仲有無咩特別野要注意?

因為第二次我果時冇時間溫,同英文上次唔多唔少嚇窒左我。
注意呀?冇咩,提議就有,由你收到ST信開始就好去溫書
我見有人話處景題答通知上司果D,一定冇死,但要諗定如果搵唔到上司要點做
有人收信pt?
有人收信pt?

邊有咁快

一般幾耐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞