郵政署 郵差 2017

661 回覆
9 Like 3 Dislike
郵差有無帽帶

點解會冇
雖然制服係綠色,但係頂帽唔係,放心
degree學歷上年報完全無回音

郵差唔多受degree玩

呢句真,有次請左好多degree
三年後走撚哂自此之後好少請degree

邊個話degree要一定寫埋落去
學歷係私隱
你有權只報佢需要的學歷

好呃唔呃走去呃政府
讀書讀咁多年,我諗你識分乜野應該做,乜野唔應該做嘅
你覺得冇問題嘅咪去試囉,後果自己食返姐
讀大學都係為左有好d嘅前途姐,萬一搞到前途盡毀咁有乜為呢
係u grad嘅就去報管工啦,都係琴日出招聘咋
入黎做郵差你老母俾十幾萬你讀完u出黎捱騾仔架?
你對唔對得住老豆老母呀

你要求中五我咪寫中五
我又唔係作假學歷
當然讀到大學又無理由走去做郵差

咁你唔寫讀過u, 中間空左幾年你想寫咩

雙失廢青
但佢好少問你果幾年做乜
我本身得中五
唔報係以前有個高登巴打話我知
佢同佢朋友有份測試癮
用N次經驗累積番來
佢現在都做緊普通學歷的政府工
申請果時無報
入職果時先補番填degree
根本wfc

頭盔: 人地得唔代表你得
想做咪申請,唔想咪唔好申請
Postman 係辛苦工,要體力勞動

仲有postman係分indoor 同 outdoor
Indoor 啫係係 ctr,cmc,amc,do入面做,分信,搬野,貨車上落落,好多好多

Outdoor 就係派信

唔好諗住有得選擇indoor or outdoor 全部都係睇彩數

仲有,你地話大學生唔請,其實唔係唔請,係佔量小

之前上面都講左 test係做d咩,我唔多講

利申:postman

引到好多師兄出黎
師兄做indoor?

indoor比人笑殘廢duty

我又幾想知邊個人會笑indoor

不過outdoor 有樣好,時間係好好,放左工去銀行,做私人野,派完信番DO休息下,沖個涼

Outdoor 同 indoor 各有好處

唔一定要放工既

老差就話姐
新差咁做,俾人周到就
想做咪申請,唔想咪唔好申請
Postman 係辛苦工,要體力勞動

仲有postman係分indoor 同 outdoor
Indoor 啫係係 ctr,cmc,amc,do入面做,分信,搬野,貨車上落落,好多好多

Outdoor 就係派信

唔好諗住有得選擇indoor or outdoor 全部都係睇彩數

仲有,你地話大學生唔請,其實唔係唔請,係佔量小

之前上面都講左 test係做d咩,我唔多講

利申:postman

引到好多師兄出黎
師兄做indoor?

indoor比人笑殘廢duty

我又幾想知邊個人會笑indoor

不過outdoor 有樣好,時間係好好,放左工去銀行,做私人野,派完信番DO休息下,沖個涼

Outdoor 同 indoor 各有好處

唔一定要放工既

老差就話姐
新差咁做,俾人周到就

D無係入面做過既新仔唔夠雷氣又唔夠火氣
垃圾

郵差唔多受degree玩

學歷係私隱
你有權只報佢需要的學歷

好呃唔呃走去呃政府
你對唔對得住老豆老母呀

你要求中五我咪寫中五
我又唔係作假學歷

雙失廢青
但佢好少問你果幾年做乜
我本身得中五
佢同佢朋友有份測試癮
用N次經驗累積番來
申請果時無報
根本wfc

做個廢青
佢真係問過個段時間你做咩

學歷係私隱
你有權只報佢需要的學歷

好呃唔呃走去呃政府
你對唔對得住老豆老母呀

你要求中五我咪寫中五
我又唔係作假學歷

雙失廢青
但佢好少問你果幾年做乜
我本身得中五
佢同佢朋友有份測試癮
用N次經驗累積番來
申請果時無報
根本wfc

做過廢青
佢真係問過個段時間你做咩
郵差有無帽帶

點解會冇

郵局邊度有帽比你
有都係鄉村差自己買
一做就預左做成世
BTW,以前做過郵局合約工,會唔會有幫助
郵差有無帽帶

點解會冇

郵局邊度有帽比你
有都係鄉村差自己買

出聲話要,上司就幫你買架啦
除非你唔鐘意佢俾你頂草帽,你自己買就另計
真係唔好做呀,仆街到震呀
唔好覺得自己好捱得就入去做呀
就算做開運動,都唔會好得去邊
又曬又熱,天文台話30幾度,你預40幾啦
同埋成日比人針對,你食飯食耐少少都驚驚地
因為件制服太易比人認得
仲有你中左招,就你死你賤你仆街
其他工仲好過做郵差呀
因為件制服太易比人認得
其他工仲好過做郵差呀

拿,唔好咁講野呀,一陣又俾人話你係老屎忽
叫人唔好做係驚人搶走你份工呀
有車牌有無著數?
我住果到成日泊滿郵政車
有車牌有無著數?
我住果到成日泊滿郵政車

可以再考政府牌,揸政府車
唔止郵政嘅,就算做其他部門都有用
有興趣做,希望現職巴打解答

1. 年齡有關係嗎? 30歲做緊其他工作半途出家有影響嗎?

2.需要好似其他紀律部隊咁進行色覺測試嗎?話說小弟色弱。測試除左分信、考搬重物、基本法、面試,還有其他?

求指點
因為件制服太易比人認得
其他工仲好過做郵差呀

拿,唔好咁講野呀,一陣又俾人話你係老屎忽
叫人唔好做係驚人搶走你份工呀

笑死 幾時聽過政府工會比人取代

咪係
如果低學歷搵開一萬頭
做極都係每年加三兩百
唔怕辛苦可以試下
高學歷要減人工入就無謂

2.需要好似其他紀律部隊咁進行色覺測試嗎?話說小弟色弱。測試除左分信、考搬重物、基本法、面試,還有其他?

求指點

1.大把人卅中甚至卅尾先入職
2.不用色覺測試
除你講果四點,沒有其他

求指點

2.不用色覺測試
除你講果四點,沒有其他

感謝回答,一陣網上take app

求指點

2.不用色覺測試
除你講果四點,沒有其他

但卅中卅尾入也是同一起薪點起步?
郵差有無帽帶

點解會冇

想問下有啲咩要準備 e.g.面試,筆試,體能測試
一個年年蝕錢要自負盈虧既公營機構都好入去做
人工一樣不如去做港鐵站員
反正大家最後都係入政府
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞