郵政署 郵差 2017

661 回覆
9 Like 3 Dislike
有冇消息今次係請幾多人
郵務員d waiting 都好似用晒, 唔知幾時請
Interview係咪會跟據應徵者既學歷而有唔同難度?
我得中五畢業 上年見果陣問左我兩題英文
我high-dip畢業3年來, 我每次都有申請,但每次都冇回音...
通常幾耐先會有回音???
電話定EMAIL 通知???

其實暗盤要有返幾年工作經驗,一畢業就申請但係冇回音係正常

暗盤話至少3年
坐郵局就舒服

你係指坐郵局counter?
果d係郵務員,高級d
人工都高郵差3個point

呢份要點IN?
n年前考過,我覺得分信好難

無做過係有D難度
因為出面正常唔會見過個架

以前好似係灣仔test,現在仲係咪果度

波會執撚左一半

咁宜家係邊度test

返GPO掛,自從搬左D野去CMC就空空如也
波會就日日話要收返塊地

鳩估

其實係咪政府地嚟收返都正常,灣仔塊地,地點好似都方便

cwb 呀

出左通告交番比政府
你地知唔知拎住個郵袋幾重
初初做係好辛苦
有時仲要去d荒山野嶺派信
有d路車行唔到要拎住個袋行山
D 90後廢青就算冇野拎行出街一陣都話熱
你地捱到先算啦

屌你啦 標籤狗
咁你又做邊行?扮撚哂老屎忽咁

利申:90後 做地盤
之前報左2次都無消息
有次寄掛號,寫錯收件人地址,掛號紙上面冇我任何資料,竟然可以打到比我,想問過程係點樣知。

退信無回郵地址
會有專人拆信睇內容搵線索

都係無就銷毀

信入面冇個人資料

最少兩題英文
人人有份 永不落空

最少兩題英文
人人有份 永不落空

面試英文兩題
平均一個月有幾多OT?

最少兩題英文
人人有份 永不落空

如果英文好洗做郵喱咩

最少兩題英文
人人有份 永不落空

我考果陣問左我一條咁大把
佢問我平時放假有咩做
我當堂"吓"左一聲,心諗做乜鳩咁撚簡單嘅
我以為起碼都要用英文自我介紹,搞到我鬼死咁緊張

最少兩題英文
人人有份 永不落空

我考果陣問左我一條咁大把
佢問我平時放假有咩做
我當堂"吓"左一聲,心諗做乜鳩咁撚簡單嘅
我以為起碼都要用英文自我介紹,搞到我鬼死咁緊張

我果陣問我d郵局知識上既野
捉鴨即係咩意思?
捉鴨即係咩意思?

Ot
分信test 信既地址其實係堅定流?
堅既話通常係邊區?抑或全香港?
另外想問問特快專遞同普通郵政服務有咩分別?
以前有ST既巴打係寄信申請定網上填表
己交表 之前都申請過幾次
無一次比人叫去test
其實係咪一開工拎左袋件,派哂就可以等收工,定派完就返郵局幫手or再拎袋去派?
以前有ST既巴打係寄信申請定網上填表

上年第一次網上APPLY,有ST有SECOND IN,不過最後都係唔請
今年再試
其實係咪一開工拎左袋件,派哂就可以等收工,定派完就返郵局幫手or再拎袋去派?

正常黎講係上信,紮袋,出街派,返局執埋手尾就等收工
你想開ot可以果朝揾幫辦,有d信冇人派就會揾你幫手,咁你派完自己果d咪再出去派
分信test 信既地址其實係堅定流?
堅既話通常係邊區?抑或全香港?
另外想問問特快專遞同普通郵政服務有咩分別?

有堅有流,封信嘅地址分唔到上架就放死信果格
我考果陣就灣仔區黎,應該係d私樓黎,聽都未聽過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞