郵政署 郵差 2017

661 回覆
9 Like 3 Dislike
上年申請過無去能力test
現職大公司做同郵差 差唔多既野 返5日逢紅放 雙糧+花紅

已經想離職

咩原因想離職?

無興趣揀科進修。
無晉升機會。

咁想轉咩?

紀律部隊/學門手藝入地盤
五年內浪費左太多機會,唔想再係咁落去

咁郵政一樣唔啱你bor

所以我上年無去test
諗緊再唔再試好
郵差有個好處,唔洗返通宵,放紅日,但人工只係低個紀律部隊2000左右(警察除外),如果唔怕辛苦又無咩事業心,都可以試下做

唔係$14700起?紀律部隊起碼$19700差$5000。但郵差到頂快唔快?會唔會有得升級?

一年一個point, 快唔到
做夠廿年可以升高級郵差,多3個point

高郵其實係高4個PT

唔該巴打更正
有冇人知u grad收得多唔多人 想做住先

唔好左住人啦

u 大部分唔會收
佢地會覺得你大學畢業無理由黎做份中四畢業就做得嘰工
諗緊再唔再試好

去緊啦肥康

唔好左住人啦

u 大部分唔會收

其實呢6頁入面起碼講左3次u grad真係收好少點解仲要問
真係想做咪交表申請囉,不過唔好有太大期望喇

唔好左住人啦

u 大部分唔會收

俾我都唔想請 就算ACO都好多人會想考其他位 何況郵差咁辛苦 又唔係人工多過人 又要做半世人先升到高級
諗緊再唔再試好

想試咪交左表先
u grad嘅巴打唔好再問大唔大機會請喇,郵差請好少u grad嘅人架咋
你真係想搏一搏就遞表申請啦,請唔請你呢d咁機率嘅問題我諗都冇巴打答到你架啦
u grad嘅巴打唔好再問大唔大機會請喇,郵差請好少u grad嘅人架咋
你真係想搏一搏就遞表申請啦,請唔請你呢d咁機率嘅問題我諗都冇巴打答到你架啦

讀咁多年書都仲唔明
難怪唔請啦
想問考分信個陣係點
分地址 地區 定空郵個類?

讀咁多年書都仲唔明
難怪唔請啦

答撚到口都臭
頭幾次問都好聲好氣答,唉屌答撚左咁多次,依家答撚到我嬲
仲有果d讀緊書請唔請,當暑期工做請唔請都係
咁撚on9嘅問題都好意思問
屌你當連登仔係局長咩,我話請就真係請撚硬你架?
屌你老味訓喇,聽日又返去對撚住幾千信呀
以前讀書做過part time sorter, 之後畢業考郵差唔請
諗緊再唔再試好

WHY NOT呀

唔知佢會唔會因為我肥唔考慮我
想問考分信個陣係點

分地址
例如個架係abcd 4座,1至40層樓
你封信寫住a座10樓01室,你就將封信分去a座10樓果格

大概係咁樣做,詳細要睇個架分到幾仔細
就咁用口講有d 1999,希望你明
諗緊再唔再試好

WHY NOT呀

唔知佢會唔會因為我肥唔考慮我

唔怕啦,見住好多肥肥地入職,跟住做做下瘦晒
想問考分信個陣係點

分地址
例如個架係abcd 4座,1至40層樓
你封信寫住a座10樓01室,你就將封信分去a座10樓果格

大概係咁樣做,詳細要睇個架分到幾仔細
就咁用口講有d 1999,希望你明

始終講係好難明,考過就覺得兩回事,不過唔算難。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞