IMDb 一套過8分既既恐怖電影 : 訪嚇

416 回覆
16 Like 4 Dislike
我覺得好正,入到大屋個節奏拍得幾好。一d位好似老豆老母話憎人食煙但佢半夜鼠出去食個suspension做得好,同埋男主角一直想離開間屋(充滿住俾人既直接/間接歧視既環境),但係女主角一直俾希望佢唔係所有白人都歧視黑人令佢有所寄託(直到佢發現原來條女都係想利用佢)。種族歧視既議題好多電影都有採用,呢部俾到人表面以外既insight,透過男主角同其他人既interaction都可以睇到歧視除左直接既racist remarks可以好隱晦同藏在骨子裡(白人親戚話見到Chris就話自己鐘意tiger woods,被“換腦”(white-washed)後既黑人為左融入白人群體而自轉展示自己,笑鳩Chris係白人群體入面好不安etc.)一d初初睇唔明但睇完先link到發生咩事既scene都減少左平鋪直敘,好似開頭個黑人俾人綁架,女傭照鏡,工人半夜跑步,肥仔chok女主角全名etc. 有d伏線係做得比較明顯,令到劇情有d位比較predictable,但唔是所有都係扣分的,例如我覺得最後女主角想Chris嘴佢呼應返佢以前咬斷條仔條脷令觀眾係果一幕有suspension,但Chris又冇咁蠢上當。另外導演塑造出唔蠢既主角s都令人鬆一口氣,皆因好多懸疑/驚悚片都敗在主角群太蠢(以最近既一套電影為例: Alien: Covenant),令人睇完成肚氣。

係外國睇冇字幕,get唔到1d黑人同事既笑位,但我覺得呢個角色平衡番個劇情氣氛唔會一個tone到尾,係個唔錯既安排。

另外我覺得happy ending係導演好明智既選擇。如果主角一路無雙殺晒白人家庭最後仲要悲劇化個角色 i.e. 俾警察當場fare低/拘捕,會令到電影個message變質,好似想講:係呀,你班白人就係咁仆街咁racist架啦,你地冇得救架啦。Even而家happy ending + 超現實setting都有一堆人(唔assume佢地咩人)係imdb都butt-hurt留個一星話加一句comment(最多兩句): this movie sucks/so bad/racist against white,結局再慘情化男主角既話恐怕只會適得其反

套戲既口碑我覺得有一半係打黑人同情牌
如果你將套戲黑白人調轉,話個黑人家庭捉白人換腦,寫俾班左膠屌到一文不值
政治正確,黑人一定受歧視

白痴
事實是美國依然有這麼一群富有的白人,根本不用與黑人社交。電影只是拿這個處境來借題發揮,成為前半部主角焦慮的原材料。然後你就說它是打同情牌,但這部電影從來沒有為黑人平反甚麼🙄🙄🙄

如果套戲講有錢香港人拎新移民換腦
你屌唔屌先
套戲好多細節都幾有心思
反而係有啲劇情推進位都幾低手下
個櫃開住俾男主睇相同盲佬解釋所有嘢呢兩個位感覺好forced
套戲好多細節都幾有心思
反而係有啲劇情推進位都幾低手下
個櫃開住俾男主睇相同盲佬解釋所有嘢呢兩個位感覺好forced

有無人覺得班白人嘅idea幾有趣,佢地深信黑人係體格上比白人優勝,所以先想用黑人身體換取永生。
個聚會話黑人先係fashion, 女主角最後一路睇個啲nba班星大部分都係黑人,間接反映左呢個概念
咁黑人基因係咪係體格上比白人優勝?
有無人覺得班白人嘅idea幾有趣,佢地深信黑人係體格上比白人優勝,所以先想用黑人身體換取永生。
個聚會話黑人先係fashion, 女主角最後一路睇個啲nba班星大部分都係黑人,間接反映左呢個概念
咁黑人基因係咪係體格上比白人優勝?

其實套戲就正正係講stereotype,例如李小龍好揪唔等於個個黃種人都係同李小龍一樣咁好揪。呢種stereotype其實亦都算係另一種racism。
催眠我都仲接受到
一去到換腦即刻不了扣曬分
一開始介紹果陣話個阿叔嘅老豆
以前奧運輸左俾個黑人
之後夜晚個黑人係度跑
其實就係個阿叔嘅老豆
拎到黑人身體之後係咁訓練自己

呢個位真係唔錯

不過本身我覺得販賣催眠左嘅黑人就enough
去到換腦換身體就over左了

個黑人就咁催眠左有咩意思,普通奴隸咋喎
催眠我都仲接受到
一去到換腦即刻不了扣曬分

大佬呀,face off夠換面啦
我覺得好正,入到大屋個節奏拍得幾好。一d位好似老豆老母話憎人食煙但佢半夜鼠出去食個suspension做得好,同埋男主角一直想離開間屋(充滿住俾人既直接/間接歧視既環境),但係女主角一直俾希望佢唔係所有白人都歧視黑人令佢有所寄託(直到佢發現原來條女都係想利用佢)。種族歧視既議題好多電影都有採用,呢部俾到人表面以外既insight,透過男主角同其他人既interaction都可以睇到歧視除左直接既racist remarks可以好隱晦同藏在骨子裡(白人親戚話見到Chris就話自己鐘意tiger woods,被“換腦”(white-washed)後既黑人為左融入白人群體而自轉展示自己,笑鳩Chris係白人群體入面好不安etc.)一d初初睇唔明但睇完先link到發生咩事既scene都減少左平鋪直敘,好似開頭個黑人俾人綁架,女傭照鏡,工人半夜跑步,肥仔chok女主角全名etc. 有d伏線係做得比較明顯,令到劇情有d位比較predictable,但唔是所有都係扣分的,例如我覺得最後女主角想Chris嘴佢呼應返佢以前咬斷條仔條脷令觀眾係果一幕有suspension,但Chris又冇咁蠢上當。另外導演塑造出唔蠢既主角s都令人鬆一口氣,皆因好多懸疑/驚悚片都敗在主角群太蠢(以最近既一套電影為例: Alien: Covenant),令人睇完成肚氣。

係外國睇冇字幕,get唔到1d黑人同事既笑位,但我覺得呢個角色平衡番個劇情氣氛唔會一個tone到尾,係個唔錯既安排。

另外我覺得happy ending係導演好明智既選擇。如果主角一路無雙殺晒白人家庭最後仲要悲劇化個角色 i.e. 俾警察當場fare低/拘捕,會令到電影個message變質,好似想講:係呀,你班白人就係咁仆街咁racist架啦,你地冇得救架啦。Even而家happy ending + 超現實setting都有一堆人(唔assume佢地咩人)係imdb都butt-hurt留個一星話加一句comment(最多兩句): this movie sucks/so bad/racist against white,結局再慘情化男主角既話恐怕只會適得其反

如果你將套戲黑白人調轉,話個黑人家庭捉白人換腦,寫俾班左膠屌到一文不值

白痴
事實是美國依然有這麼一群富有的白人,根本不用與黑人社交。電影只是拿這個處境來借題發揮,成為前半部主角焦慮的原材料。然後你就說它是打同情牌,但這部電影從來沒有為黑人平反甚麼🙄🙄🙄

你屌唔屌先

一定屌點解要咁柒拎啲新移民嘅腦
仲退化左

白痴

你屌唔屌先

一定屌點解要咁柒拎啲新移民嘅腦
仲退化左

佢應該係話有錢佬拎新移民個身體
但都照屌
頭先睇左,好痴線

唔夠思裂痴線 但好睇過思裂

思裂好一般咋啵

split好正喎

正,但未去到好正。

Split認真一般
話24個人格只show幾個
第24個人格成個X-men咁
係得主角演技好
其他配角演技好差

大把戲好睇過佢
推介大家入場睇外星生命
科幻驚悚片
不下異形

外星生命完全唔好睇
個人覺得overrated,真係好一般,冇啲影評講到咁神
睇左,以恐怖片黎講真係唔錯,idea好正
成套戲都貫徹黑人做主題,訊息好諷刺
諷刺而加個社會看似黑白人平等,但其實白人深底裹根本都係當黑人係奴
最後肥仔黑人既出現真係

最後我以為白人警察開槍射死男主角
最撚心寒系個background music
除左dvd 邊到有得睇另一個結局?

我向 facebook 度睇左,但被 block 左。

男主角 Chris 在殺完白人女友一家後便進了警局,而他自己面對一切也百口莫辯,最後僅跟好友說了一句「I stopped it…」。

反而覺得呢個結局好啲喎
幾個伏線做得好 換腦有驚喜 演員
有啲半hidden message要睇網評先知

新導演已經超額完成

不過都有突兀位 成度門開左俾主角摷相起底
條女咁有經驗都咁

唔係神不過值得一睇

俾佢知都無所謂 還掂都捉佢
除左dvd 邊到有得睇另一個結局?

我向 facebook 度睇左,但被 block 左。

男主角 Chris 在殺完白人女友一家後便進了警局,而他自己面對一切也百口莫辯,最後僅跟好友說了一句「I stopped it…」。

反而覺得呢個結局好啲喎

其實係咪黑人都百口莫辯啦
佢殺左人地全家係事實,雖然佢係自衛
但即使係白人,警察都唔會信咩換腦啦
睇左,以恐怖片黎講真係唔錯,idea好正
成套戲都貫徹黑人做主題,訊息好諷刺
諷刺而加個社會看似黑白人平等,但其實白人深底裹根本都係當黑人係奴
最後肥仔黑人既出現真係

最後我以為白人警察開槍射死男主角

我都以為係
套戲贏係racist既議題做得唔過分同埋細節位做得幾好,成套戲都好多伏線。
幾個伏線做得好 換腦有驚喜 演員
有啲半hidden message要睇網評先知

新導演已經超額完成

不過都有突兀位 成度門開左俾主角摷相起底
條女咁有經驗都咁

唔係神不過值得一睇

女工人開既
得一個位唔明, 就係點塞棉花入耳 係咪我睇漏左D 細節佢無比手扣扣住
得一個位唔明, 就係點塞棉花入耳 係咪我睇漏左D 細節佢無比手扣扣住

又有人問?
你自己坐係度試下,如果唔得姐係你條脊椎有事

佢可以烏低身咬手扣,你估下佢可唔可以烏低身塞棉花入耳仔
睇到最尾以為會有白人警察一槍射低主角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞