IMDb 一套過8分既既恐怖電影 : 訪嚇

416 回覆
16 Like 4 Dislike
睇到最尾..
男主角個fd 揸車過黎...
男主角問佢點解識黎
有一秒鍾我係度諗..
會唔會男主角個fd話係你條女叫我黎, 我真係想搞你條女
咁隻鹿衝出黎到其實只係想發展比個警察黎?
我見主角之後有回想番借鹿

套戲劇情叫中上 但啲伏線好強
好少無用對白
好出色

套戲入面暗示過同鹿換腦
一開頭隻鹿可能係想阻止男主角入去
套野好多隱喻
睇完戲同影評後
我記得幾個幾深刻既
希望各位巴絲可以補充下

1.其實storyline背後既意思唔係racist咁簡單 更甚者係reverse racism

2. 一開波rose唔比警察check chris id card唔是要保護佢 係唔想比警察知道佢去左邊 (會有記錄)

3. rose老豆自我介紹個時 講過唔鐘意鹿 即使冇左隻 亦冇人會察覺 --> 暗示緊唔鐘意black 同埋d人唔會知chris『被消失』

4. Logan : get out >> 雙重意思 一來可以解成提佢走 二來可以話唔想有black入左white既zone 三來係同佢身體入面既白人講

5. bingo = 拍賣 (但唔明個手勢 最後成交價係幾多?)

6. 結尾rose吃麥片,刻意不把有色和白色混和

7. 細佬彈ukulele既目的 (其實我都唔明)

8. chris係湖邊話要即走 之後講掂數 rose講: i'm scared 其實唔係驚冇左男朋友 係驚冇左依件『貨物』

9. 搵到rose之前有ex係黑人既相 --> 証明佢之前話chris係佢first black bf係假

10. 正常工人唔會join house party 但兩個黑傭來去自如

11. 女傭 : Nonononoono 冇人會打到我報告 --> 暗示自己係依個家相當有影響力 ---> 即係身份唔簡單

12. 黑人既打招呼係拳對拳撞一下 白人就handshake 但當時logan唔識react

13. 全部人造黑人都有戴帽 (可能遮住開腦痕跡) 而女傭就冇 但就成日照鏡 可能因為長髮d可以遮左個印 唔洗戴帽 但就要keep住照鏡double confirm <- 唔sure
仲有同黑人握手伏位
點解影相就會解咒?
倒瀉野飲個度係因為grandma太鍾意黑人 用黎解釋點解佢會選擇變成黑人女人
定係暗示左個手術愈耐 控制力會愈弱 所以佢成日控制唔到自己的表情咁 反而個黑人歌手就唔會有呢方面的問題

倒瀉係因為女主呀媽飲嘢唔小心匙羹敲到杯
我估最後係20億成交
flash點解解到控制我都想知
套戲好似涉小小神秘學

三K黨
仲有同黑人握手伏位
點解影相就會解咒?

暫時由sunken place召返上嚟,無得解
要解不如解點解會有sunken place
初初睇果陣,有一幕男主角行返上樓上
之後樓下堆白人全部向上望
果下以為全部白人來賓都係被催眠

另外我覺得做得唔好嘅就係果兩個黑人僕人設定,片初好似為左突顯個懸疑感,搞到佢兩個d對答表情都情情化化,成個機械人咁。

如果真係換左腦,黑人身體,呀爺呀婆個思想,唔係應該靈活好多架咩,搞乜好似換完腦之後成個人鳩下鳩下咁。 (當然我知導演係突登要果兩個人咁, 嚟令觀眾覺得懸疑,同埋果兩個演員都做得好好嘅)

個人評分就係睇得好爽(男主反擊果part), 但成套戲嚟講就唔太多野要諗囉
套野好多隱喻
睇完戲同影評後
我記得幾個幾深刻既
希望各位巴絲可以補充下

1.其實storyline背後既意思唔係racist咁簡單 更甚者係reverse racism

2. 一開波rose唔比警察check chris id card唔是要保護佢 係唔想比警察知道佢去左邊 (會有記錄)

3. rose老豆自我介紹個時 講過唔鐘意鹿 即使冇左隻 亦冇人會察覺 --> 暗示緊唔鐘意black 同埋d人唔會知chris『被消失』

4. Logan : get out >> 雙重意思 一來可以解成提佢走 二來可以話唔想有black入左white既zone 三來係同佢身體入面既白人講

5. bingo = 拍賣 (但唔明個手勢 最後成交價係幾多?)

5.拍賣手勢,1係第1次,2係第2次,最後扑搥成交
伏 首先呢套唔係恐怖電影 係劇情類電影 抱住被嚇既心情黎睇一定失望
至於以劇情片黎睇 亦唔見得出色 唔知係咪大家近年冇乜睇過好睇既懸疑劇情片
其實套戲最失敗就係劇本 因為最大果個伏線太明顯...做到主角俾人催眠已經估到哂成件事係點 爭在導演選擇點樣去完結個故事 而之後既Twist亦不足以再次震撼到我

同埋果位盲人解釋既情節十分多餘 係比較失分既位

個人覺得仲有另一個失分位係 呢套戲冇一般懸疑片必備既未知、不安氣氛 尤其係男主走出大屋後既安排 成件事太明刀明槍

終於又有人覺得伏
我直頭覺得悶
頭大半驚唔夠驚講懸疑唔夠懸疑
乜野玩bingo, 白人向上望,抆叉電嗰啲都好普通
最特別位係nonono 同get out
但都係好平淡
相似片害匙啲懸疑位仲心寒
一套好嘅懸疑解謎恐怖片,未解謎都要拍得緊湊
鬼眼、恐怖郵輪之類都做到
但訪嚇頭大半太沉悶,雖然有好多伏線,但啲伏線鋪得太平淡太悶
到後來解謎之後,主角開無雙走佬,又去得太快
整體黎講唔係太好睇

咁都伏
你好多戲都唔駛睇
https://www.youtube.com/watch?v=SS0WilOXV00
我覺得呢個影評講得幾好

呢套戲作為恐怖片就一定失敗
不過作為懸疑劇情片就一定係高手作
故事雖然簡單但係唔會話悶
我覺得除左導演明白一套成功既懸疑片既要素之外
演員都係成套戲既成功因素之一
差唔多個個演員都好好戲 完全唔覺入面有人做得好生硬
出左原版結果 男主角坐監 呢個合理d 明明前幾幕佢個fd無頭緒 又無線索 純粹話係tsa就搵到
最後男主角想殺死條女
條女露出好跪異既笑容有乜含意?
伏 首先呢套唔係恐怖電影 係劇情類電影 抱住被嚇既心情黎睇一定失望
至於以劇情片黎睇 亦唔見得出色 唔知係咪大家近年冇乜睇過好睇既懸疑劇情片
其實套戲最失敗就係劇本 因為最大果個伏線太明顯...做到主角俾人催眠已經估到哂成件事係點 爭在導演選擇點樣去完結個故事 而之後既Twist亦不足以再次震撼到我

同埋果位盲人解釋既情節十分多餘 係比較失分既位

個人覺得仲有另一個失分位係 呢套戲冇一般懸疑片必備既未知、不安氣氛 尤其係男主走出大屋後既安排 成件事太明刀明槍

終於又有人覺得伏
我直頭覺得悶
頭大半驚唔夠驚講懸疑唔夠懸疑
乜野玩bingo, 白人向上望,抆叉電嗰啲都好普通
最特別位係nonono 同get out
但都係好平淡
相似片害匙啲懸疑位仲心寒
一套好嘅懸疑解謎恐怖片,未解謎都要拍得緊湊
鬼眼、恐怖郵輪之類都做到
但訪嚇頭大半太沉悶,雖然有好多伏線,但啲伏線鋪得太平淡太悶
到後來解謎之後,主角開無雙走佬,又去得太快
整體黎講唔係太好睇

咁都伏
你好多戲都唔駛睇

伏唔代表唔洗睇
人生就係不停踩伏架啦
套野好多隱喻
睇完戲同影評後
我記得幾個幾深刻既
希望各位巴絲可以補充下

呢個唔洗講掛
6. 結尾rose吃麥片,刻意不把有色和白色混和

7. 細佬彈ukulele既目的 (其實我都唔明)

8. chris係湖邊話要即走 之後講掂數 rose講: i'm scared 其實唔係驚冇左男朋友 係驚冇左依件『貨物』
過份解讀

9. 搵到rose之前有ex係黑人既相 --> 証明佢之前話chris係佢first black bf係假
又係大家都知

10. 正常工人唔會join house party 但兩個黑傭來去自如

11. 女傭 : Nonononoono 冇人會打到我報告 --> 暗示自己係依個家相當有影響力 ---> 即係身份唔簡單
都畫左出腸

12. 黑人既打招呼係拳對拳撞一下 白人就handshake 但當時logan唔識react

13. 全部人造黑人都有戴帽 (可能遮住開腦痕跡) 而女傭就冇 但就成日照鏡 可能因為長髮d可以遮左個印 唔洗戴帽 但就要keep住照鏡double confirm <- 唔sure

因為果個係假髮

其他多謝你補充
其實成套戲d伏筆都埋完又解得好好

但好似上面巴打講嘅

點解d被換嘅黑人表情要咁怪

想像下個工人同園丁,唔好無啦啦對人冷笑,黑面,語速快返少少,成個機械人咁,個黑人點會想走

無啦啦跑去人面前都痴線

個老豆同女朋友真係俾豬隊友害死

第二有點我覺得套戲有幕好正就係家庭聚會果到

就算幾唔種族歧視都好,你同黑人講野總係唔可以當佢正常人咁

例如會suppose佢運動啊,會話佢肌肉勁啊摸("果時未知佢地想要佢身體),話黑人係fashion啊,問佢身為非裔美國人係點等等等
正常人傾計唔會咁

令我反思就算我真係見到黑人,我都會有咁嘅表現,就係唔可以好似正常咁對話(利申無racism ,想要黑人body)
其實成套戲d伏筆都埋完又解得好好

但好似上面巴打講嘅

點解d被換嘅黑人表情要咁怪

想像下個工人同園丁,唔好無啦啦對人冷笑,黑面,語速快返少少,成個機械人咁,個黑人點會想走

無啦啦跑去人面前都痴線

個老豆同女朋友真係俾豬隊友害死

第二有點我覺得套戲有幕好正就係家庭聚會果到

就算幾唔種族歧視都好,你同黑人講野總係唔可以當佢正常人咁

例如會suppose佢運動啊,會話佢肌肉勁啊摸("果時未知佢地想要佢身體),話黑人係fashion啊,問佢身為非裔美國人係點等等等
正常人傾計唔會咁

令我反思就算我真係見到黑人,我都會有咁嘅表現,就係唔可以好似正常咁對話(利申無racism ,想要黑人body)

根本成套戲,除咗個黑人friend之外,所有人都當主角狗咁撚
我覺得OK
頂, 一開始睇女主角, 好gfable
好sweet, 不斷安慰男主角
但一開始勁不安, 個氣氛好恐怖
套戲真係好高質
覺得呢套唔係恐怖片
而係睇完好心寒好唔舒服
不過D鋪排都做得幾好
至於係咪過份解讀 就見人見智啦
好麻麻喎,係就係多伏線,但啲伏線完全唔明顯,最後咪都係安排啲角色和盤托出咁講晒啲劇情出黎,好低手。好嘅伏線係唔靠對白都推進都劇情。唔明點解啲人覺得呢套好過split。
成班過份解讀,以為自己好聰明。不愧係連登神探。
個結尾好似唔知點咁
個結尾好似唔知點咁

I am ts motherfuckin a
we handle shit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞