IMDb 一套過8分既既恐怖電影 : 訪嚇

416 回覆
16 Like 4 Dislike
dvd 另一個結局都幾 sad。
個結尾好似唔知點咁

I am ts motherfuckin a
we handle shit

I told u
好麻麻喎,係就係多伏線,但啲伏線完全唔明顯,最後咪都係安排啲角色和盤托出咁講晒啲劇情出黎,好低手。好嘅伏線係唔靠對白都推進都劇情。唔明點解啲人覺得呢套好過split。

agger
可唔可以唔好濫用隱喻呢個字
其實電影世界入面有伏筆有舖排,呢啲係劇本好基本既元素
唔好咩位都拉到去有隱喻特登神化套戲啦
我比較留意兩項

1. 個人覺得女主角幾慘,畢竟佢都只係受家庭教育影響先去做黑奴勾當,重覺得自己冇問題。映照全世界,大部分種族歧視都係受前人灌輸。

2. 套戲再次提醒我哋「種族優越感」與學識水平冇任何關係。女主角成家都係專業人士,但個意識形態都係咁。

3. 點解Party要借日本人把口問男主角「非裔美國人」個問題,我自己意會係,日本仔就算做美國佬契弟,都會覺得自己比黑人高尚。所以日本仔係競投者之一,同班白人坐同一個位置。世界上嘅種族,暗坎都有個排位。
套戲所含既信息其實好明顯
用個新Idea去呈現出黎,又比到驚喜觀眾
高評價我覺得主因導演處理得好,一步一步揭開故事內幕
懸疑性同伏筆埋得好,加上行搞笑風格,唔同觀眾都易入口

呢套都幾多人用害匙黎比較,無錯個idea好似差唔多
但害匙就完全無提過黑人種族問題,同埋個節奏控制唔好
懸疑性不足,係去到結果先玩大扭橋,導技無get out處理得好
今日睇左
套戲所含既信息其實好明顯
用個新Idea去呈現出黎,又比到驚喜觀眾
高評價我覺得主因導演處理得好,一步一步揭開故事內幕
懸疑性同伏筆埋得好,加上行搞笑風格,唔同觀眾都易入口

呢套都幾多人用害匙黎比較,無錯個idea好似差唔多
但害匙就完全無提過黑人種族問題,同埋個節奏控制唔好
懸疑性不足,係去到結果先玩大扭橋,導技無get out處理得好

我覺得害匙好睇好多噃
黑人議題又唔係咩新鮮事
唔覺有乜野咁破格
而且頭半套訪嚇悶到嘔
係就多伏線
但套套懸疑戲都有伏線架啦
伏線得黎訪客拍得太悶,害匙緊張啲同恐怖啲

唔太覺套戲嘅議題或者伏線有乜咁特別
睇到個女仔攬到我實一實
當晚訓教都攬住我訓
你地話成唔成功啦?

你係咪黑人?條女係咪白人
除左dvd 邊到有得睇另一個結局?
黑鬼fd大嗌sex slave 個度笑到仆街
見到影評講到咁好睇 入場時幾高期望 係幾好睇 但無果種睇完會wow一聲覺得精彩既感覺 因為劇情太明顯 好快估到之後會點 轉折位唔夠shocking
除左dvd 邊到有得睇另一個結局?

我向 facebook 度睇左,但被 block 左。

男主角 Chris 在殺完白人女友一家後便進了警局,而他自己面對一切也百口莫辯,最後僅跟好友說了一句「I stopped it…」。

黑鬼fd大嗌sex slave 個度笑到仆街

佢講嚟講去都係依樣
原本入場前以為好驚悚
結果最得人驚都只係切頭嗰到
其實係咪都講緊,人雖然被換走個腦,但靈魂依然響身體,所以先有意識?

睇多次
原本入場前以為好驚悚
結果最得人驚都只係切頭嗰到

成集都睇到我好寒
偷影相到女工人喊 嚇到我
男工人夜晚無啦啦跑步到女工人照鏡整頭髮
睇晒全套戲終於知佢哋點解要咁做
好有深度
個黑鬼做過黑鏡其中一集都好深刻
利伸啱啱睇完,大家啲推敲都好淋漓盡致,有幾個位都有「原來係咁」嘅感覺,有幾個唔知關唔關事嘅想問,彈ukulele ,黑人屋企用黑白做主調,夜晚對話談及柔道mma?,仲有哥哥嘅定位,尾段殺曬全家意味推翻某啲嘢?另外仲有我上網睇人話,白人係戲入面(反映現實?)裝作同黑人可以毫無種族眼光咁生活,其實係另一種嘅歧視,點睇
幾個伏線做得好 換腦有驚喜 演員
有啲半hidden message要睇網評先知

新導演已經超額完成

不過都有突兀位 成度門開左俾主角摷相起底
條女咁有經驗都咁

唔係神不過值得一睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞